Mainos

FAO: Nälkäongelmaan tartuttava poliittisella tasolla

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n pääjohtaja Jacques Diouf perää maailman nälkäongelman poistamiseen poliittista tahtoa.

FAO:n pääjohtaja Jacques Diouf toivoo, että nälkäongelmaa käsiteltäisiin valtionpäämiestasolla, G8-maiden kokouksissa ja myös YK:n turvallisuusneuvostossa.

-Turvallisuusneuvosto on käsitellyt muun muassa aidsia, mutta ruokaturvan järjestäminen maailman yli 800 miljoonalle nälkäiselle ei mahdu sen asialistalle, senegalilainen Diouf kummasteli tänään Helsingissä. Diouf muistutti, ettei pelkkä ruoka-apu riitä ratkaisemaan nälkäongelmaa. Kehitysmaat tarvitsevat investointeja, joilla lisätään tuotantoa ja parannetaan tuottavuutta. Tätä nykyä kehitysmaille myönnetystä lainoista menee vain murto-osa maatalouden kehittämiseen.

-Jos annat nälkäiselle kalan, hän pärjää sillä päivän. Mutta jos opetat hänet kalastamaan, hän selviytyy

tulevaisuudessakin, senegalilainen vertaili. Maailmassa on edelleen arviolta 826 miljoonaa aliravittua ihmistä, joista yli 30 miljoonaa elää entisissä sosialistimaissa ja teollisuusmaissa.

Maailman elintarvikehuippukokous päätti neljä vuotta sitten puolittaa aliravittujen määrän vuoteen 2015 mennessä, mutta tavoitetta ei näillä näkymin saavuteta. Nälkäisten määrä väheni 1990-luvulla kahdeksalla miljoonalla vuodessa, kun määrän pitäisi tavoitteen mukaisesti alentua vuosittain 20 miljoonalla.

Tilanne parantunut Aasiassa

Parhaiten tilanne on kehittynyt Etelä- ja Itä-Aasiassa, missä talouskasvu on nopeaa ja väestönkasvu hidasta. Vastaavasti Saharan eteläpuolinen Afrikka sekä Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka jäävät eniten tavoitteesta.

FAO:n selvityksen mukaan maailman aliravitut tarvitsisivat keskimäärin 100-400 kaloria lisää päiväannokseensa voidakseen elää tavallista tervettä elämää. Ravinnon tulisi olla myös monipuolista; erityisesti raudan, jodin, A-vitamiinin ja kalsiumin puute aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia.

FAO:n pääjohtaja on Suomen-vierailunsa aikana tutustunut suomalaiseen metsätalouteen. Suomalaiset korostavat metsätaloutta luonnonvarojen kestävässä käytössä ja elintarviketuotannossa. Suomalaisten kokemukset ja osaaminen voidaan tuoda entistä enemmän myös kehitysmaiden käyttöön. Pääjohtaja Diouf tapasi tiistaina presidentti Tarja Halosen ja vierailua isännöivän maa- ja metsätalousministerin Kalevi Hemilän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.