Mainos

FAO: Merkkejä lintuinfluenssasta tavattu myös sioissa

Merkkejä lintuinfluenssaviruksesta on havaittu Vietnamissa myös sioissa, ilmoitti YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö. Maailman terveysjärjestön mukaan tietoja ei ole vahvistettu.

Maailman terveysjärjestö WHO kiirehti kuitenkin huomauttamaan, ettei alustavia tietoja ole vielä voitu vahvistaa.

-H5N1-virusta löytyi sikojen nenäonteloista, sanoi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n Vietnamin-edustaja Anton Rychener Hanoissa.

Rychenerin mukaan sioista otetut verinäytteet on lähetetty Hongkongiin jatkotutkimuksia varten. Hän lisäsi, että vaikka sioista löytyi virusta, ne eivät olleet sairastuneet lintuinfluenssaan.

Näytteitä on otettu sioista Hanoin lähistöllä sijaitsevilla sikatiloilla.

Vietnamin hallitus sanoi, ettei sillä ole mitään tietoa taudin esiintymisestä sioissa. WHO painotti, että tietoja ei ole vielä vahvistettu.

-On ennenaikaista huolestua asiasta. Meillä ei ole vielä kiistatonta näyttöä siitä, että siat olisivat saaneet tartunnan, sanoi järjestön edustaja Dick Thompson Genevessä.

Siasta ihmiseen?

Tutkijat ovat huolissaan epäilyistä, joiden mukaan virus olisi siirtynyt linnuista sikoihin. Sikojen immuunijärjestelmä on hyvin samankaltainen kuin ihmisten ja siat kärsivät useista sairauksista, jotka tarttuvat myös ihmisiin.

Tiedemiesten mukaan on mahdollista, että lintuinfluenssavirus voisi sioissa vaihtaa geenejä ihmisilläkin esiintyvien influenssaviruksien kanssa. WHO mukaan tästä saattaisi syntyä uudenlainen virusalalaji, jota vastaan ihmisellä ei ole minkäänlaista vastustuskykyä.

FAO on lähettämässä eläintautien erikoistuntijan Kaakkois-Aasian tutkimaan lintuinfluenssaviruksen mahdollista siirtymistä sikoihin. Lintuinfluenssan vaivaamissa maissa sioista on yleensä otettu näytteitä, jos sikoja on kasvatettu yhdessä kanojen tai muun siipikarjan kanssa.

Ainakin Vietnamissa näytteet ovat tähän asti olleet puhtaita.

-Meillä ei ole tietoa yhdestäkään viruslöydöstä. H5N1-virusta ei ole tavattu Vietnamissa testatuista sioista, sanoi FAO:n edustaja.

Vietnamissa on pakkoteurastettu yli 14 miljoonaa kanaa maan 250-miljoonaisesta siipikarjakannasta lintuinfluenssaepidemian pysäyttämiseksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.