Mainos

FAO: Kolmannen maailman kaupungit kasvavat rajusti

Kehitysmaiden kaupunkien hillitön kasvu aiheuttaa vaikeita ongelmia niiden väestön ruokkimisessa, sanoo YK:n alainen elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO tuoreessa selonteossaan. Esimerkiksi Bangladeshin pääkaupungilla Dhakalla on 1300 uutta suuta ruokittavana joka päivä.

Maailman kaupunkiväestö ylittää vuonna 2005 maaseudulla asuvan väestön, ja seuraavan 20 vuoden ajan yli 90 prosenttia väestönkasvusta tapahtuu kolmannessa maailmassa. Vuonna 2000 maailmassa on 20 kaupunkia, joissa on yli 10 miljoonaa asukasta. Kuusi niistä on Amerikan mantereella (New York, Los Angeles, Mexico, Rio de Janeiro, Sao Paulo ja Buenos Aires) ja 12 Aasiassa (Tokio, Osaka, Soul, Peking, Tianjin, Shanghai, Manila, Dhaka, Kalkutta, Delhi, Karachi ja Bombay). Tällaiset suurkaupungit vaativat 6000 tonnia ruokaa päivässä, FAO on laskenut.

Samalla järjestö varoitti, ettei kaupunkien perusrakenne pysy kasvuvauhdissa mukana. Kasvun tuloksena saattaa olla sekasortoinen ja laiton rakentaminen, hökkelikylät, ylikansoitus, lahjonta ja surkeista saniteettioloista johtuvat sairaudet. Maailmanpankin arvion mukaan köyhien kaupunkiasukkaiden määrä kasvaa rajusti vuoteen 2000 mennessä. Vuonna 1990 heitä oli noin 400 miljoonaa, mutta Maailmanpankin ennusteen mukaan vuonna 2000 heitä on jo miljardi.

Köyhät perhekunnat saattavat joutua kuluttamaan 60-80 prosenttia tuloistaan pelkästään ruokaan. Tämä on 30 prosenttia enemmän kuin maaseudulla ja kaupunkiperheiden ruokavalio on huomattavasti huonompi, FAO toteaa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.