Mainos

FAO haluaa uudistuksia ruoka-apuun

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan ruoka-apu pitäisi keskittää vain hätätapauksiin.

Kansainvälistä ruoka-apua tarvitaan hätätilanteissa, mutta sen on oltava tehokkaampaa ja paremmin hallinnoitua, jotta se auttaisi nälänhädän taltuttamisessa. Näin arvioi YK:n alainen elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO tuoreessa raportissaan.

Hätäapu on pelastanut miljoonia ihmishenkiä, mutta hätätilanteisiin tarkoitetun avun jatkaminen pidempiä aikoja saattaa horjuttaa paikallisia elintarvikemarkkinoita, luoda riippuvuutta tuontiin ja viivästyttää kotimaisen tarjonnan kohentamiseen tarkoitettuja uudistuksia, todetaan FAO:n vuotta 2006 koskevassa raportissa The State of Food and Agriculture 2006.

- Milloin se vain on mahdollista on aina parempi opettaa ihmisiä kalastamaan kuin antaa heille kalaa, muistutti FAO:n pääjohtaja Jacques Diouf raportissa.

Noin 854 miljoonaa ihmistä ympäri maailman saa liian vähän ravintoa, jotta he kykenisivät elämään rikasta ja tervettä elämää. Heistä yli 90 prosenttia kärsii jatkuvasta nälästä, FAO toteaa.

Jos kaikki ruoka-apu jaettaisiin tasan näille ihmisille, sitä riittäisi vain alle 12 kiloa henkilöä kohti.

- Ruoka-apu itsessään ei koskaan riitä hoitamaan jatkuvan nälän ja aliravitsemuksen syitä, Diouf huomautti.

Tämän vuoksi apu pitäisi keskittää vain hätätapauksiin ja kohdistaa vain niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Pitemmän aikavälin toimilla sen sijaan pitäisi yrittää elvyttää paikallista maanviljelyä ja kauppaa.

Kehitysavun asiantuntijat ovat viime vuosina arvostelleet melko voimakkaasti kansainvälistä elintarvikeapua. Myös FAO:n virkamiehet ovat varoittaneet maiden hallituksia siitä, että ne eivät pääse YK:n asettamaan vuosituhattavoitteeseen köyhyyden puolittamisesta vuoteen 2015 mennessä, jollei tilanteeseen tule muutosta.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.