Mainos

FAO: Aasian lintuinfluenssaepidemiaa ei ole saatu kuriin

Kiinassa on löytynyt seitsemän uutta tautitapausta.

-

Aasiassa levinnyttä lintuinfluenssaepidemiaa ei ole saatu vielä kuriin, varoitti YK:n maatalousjärjestö FAO tänään. Pian varoituksen jälkeen Kiinan viestimet kertoivat seitsemästä uudesta tapauksesta mm. Shanghaissa ja Pekingin liepeillä.

FAO:n tiedotteen mukaan siipikarjalle tuhoisaa tautia on tavattu vastatoimista huolimatta uusilta alueilta Kiinassa, Indonesiassa, Kambodzhassa ja Laosissa. FAO kehottikin kaikkien viruksen vaivaamien maiden viranomaisia jatkuvaan valppauteen.

Uusimpien tietojen mukaan tautia on tavattu maan talouskeskuksessa Shanghaissa, ja se on lähestymässä myös Kiinan pääkaupunkia Pekingiä. Tautia tavattiin Tianjinin kaupungin alueelta runsaan sadan kilometrin päässä Pekingistä.

Ei ihmisestä toiseen

H5N1-viruksen aiheuttama tauti on levinnyt kahdeksaan maahan, ja arviolta 80 miljoonaa kanaa on teurastettu sen leviämisen estämiseksi. Yhteensä 19 vietnamilaista ja thaimaalaista on kuollut sairastuttuaan tautiin, joka ihmisellä aiheuttaa keuhkokuumeen.

Sairaus ei tämänhetkisen tiedon mukaan tartu ihmisestä toiseen. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan pelko uudentyyppisen viruksen löytymisestä on osoittautunut aiheettomaksi.

- Siitä, että ihmisen ja linnun influenssageenit olisivat yhdistyneet, ei ole todisteita, WHO:n tiedottaja Maria Cheng sanoi Hanoissa.

WHO tutki Vietnamissa tapausta, jossa sairauden epäiltiin tarttuneen sisaresta toiseen Thai Binhin maakunnassa. Chengin mukaan molemmat tautiin kuolleet naiset olivat kuitenkin olleet tekemisissä sairaiden kanojen kanssa. Chengin muistutti, että pelätty geenimutaatio saattaa tapahtua tulevaisuudessa. WHO on varoittanut maailmanlaajuisen influenssapandemian riskistä, jos ärhäkkä lintuvirus muuttuisi siten, että tartunta ihmisten välillä on mahdollista.

Kuolleisuus hälyttävän korkea

WHO:n tekemän tutkimuksen mukaan kuolleisuus Aasiassa leviävään lintuinfluenssaan on hälyttävän korkea. Sairastuneet ihmiset kuolevat vähemmän kuin kahden viikon kuluttua.

WHO oli tutkinut osaa - kymmentä - Vietnamissa lintuinfluenssaan sairastunutta ihmistä. Näistä kymmenestä oli kahdeksan kuollut, yksi toipunut ja yksi edelleen kriittisessä tilassa. He olivat sairastuneet yleensä kolmen päivän kuluttua tartunnan saamisesta.

Vietnamissa lintuinfluenssaan on kuollut 14 ihmistä ja Thaimaassa 5. Thaimaan kuolemantapauksissa oli neljä uhreista 6-7-vuotiaita poikia. Tämän ikäiset saattavatkin WHO:n mukaan olla erityisessä vaarassa.

Kaikkiaan 23 vahvistetussa tartuntatapauksessa oli sairastuneista 43 prosenttia naisia. Sairastuneiden keskimääräinen ikä oli 13 vuotta, ja menehtyneet olivat kuolleet keskimäärin 13 päivää sen jälkeen kun olivat saanet tartunnan.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.