Mainos

Fanny, 93 vuotta: Seikkailijat pilasivat lottien maineen

Tänään on kulunut 70 vuotta Lotta Svärdin lakkauttamisesta.

Neuvostoliitto vaatii jatkosodan jälkeen syksyllä 1944 lottajärjestön lopettamista, koska sen suhteita suojeluskuntiin pidettiin liian läheisinä.

Järjestön lakkauttamisesta huolimatta lottaperinne on Suomessa yhä voimissaan. Monilla paikkakunnilla toimii esimerkiksi lottaperinneyhdistyksiä.

Lottana hevossairaalassa

Joensuussa asuva 93-vuotias Fanny Mönkkönen liittyi lottiin jo ennen talvisotaa vuonna 1938 opettajansa neuvosta. Jatkosodassa hän teki pisimmän komennuksen Itä-Karjalassa rintamalottana hevossairaalassa.

Fanny on ylpeä lottakokemuksistaan.

- Meillä ei ollut poikia mistä lähettää rintamalle, niin äiti innosti sitten minua lottatyöhön. Hän oli hyvin isänmaallinen ihminen, Mönkkönen kertoo.

Tasan 70 vuotta sitten Suomea hallinnut valvontakomissio vaati Lotta Svärdin lakkauttamista. Suojeluskuntia vuonna 1920 tukemaan perustettu lottajärjestö oli Neuvostoliiton silmissä liian isänmaallinen.

- Sitä irtaantui kaikesta ja sitten sitä alko ajatella varmaan sitä tulevaa arkista elämää. En muista yhtään, että minä olisi ollut katkera siitä lopettamisesta.

Lottavaatteita poltettiin

Tuhannet lotat olivat heti jatkosodan jälkeen jopa peloissaan ja lottavaatteetkin hävitettiin. Perinneyhdistysten komeroista niitä kuitenkin vielä löytyy. Lottapuvun käyttämisestä yhdistyksillä on tarkat säännöt.

- Mielellään ei anneta jos ei ole lotta tai pikkulotta, pikkulotalle tietenkin annetaan vaikkamerkki on erilainen sitten, kertoo Kirsti Komi Pohjois-Karjalan Lottaperinneyhdistyksestä.

Fanny ei hävittänyt omia lottavaatteitaan vaan tuunasi lottapuvusta arkivaatteita. Huivi jäi muistoksi alkuperäisistä vaatteista, moni muu kulutettiin loppuun.

- Semmonen kesähattu se oli mulla ihan työhattuna siellä arkielämässä ja olikohan siinä kokardi vielä otassa, Mönkkönen nauraa hersyvästi.

Linnan juhliin "komennukselle"

Mönkkönen muistelee, että syksyllä 1944 aisti joistakin ihmisistä, että lottia pidettiin jotenkin saastuneina.

- Itse en tunnusta mitään sellaista. Meillä oli tarkat eettiset säännöt lottatyössä ja niistä pidettiin kiinni. En myöskään häpeä yhtään ystävääni.

Mönkkösen mielestä lottien maineen pilasivat sodan loppuvaiheessa rintaman läheisyyteen tulleet nuoret seikkailijat.

- Niitä oli siellä meidän pesulassakin. Kyllä sen heistä aisti, Mönkkönen pahoittelee.

Kahden viikon päästä Fanny Mönkkönen lähtee presidenttiparin kutsusta Linnan juhliin. Se on omalla tavallaan ylipäällikön pyyntö vielä kerran lottatöihin.

- Kyllä se aika tavalla jännittää, Fanny myöntää kutsukirjettä hypistellessään.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.