Mainos

Falun Gongin johtaja etsintäkuulutettu

Kiina on antanut etsintäkuulutuksen Falun Gong -lahkon johtajasta Li Hongzhista ja pyytää kansainvälistä apua Lin pidättämiseksi, kertoi Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua tänään. Yleisen turvallisuuden ministeriön julkistamassa pidätysmääräyksessä sanotaan, että Yhdysvalloissa maanpaossa asuva Li on järjestänyt joukkokokouksia ja mielenosoituksia ilman lupaa.

Litä syytetään myös yleisen järjestyksen rikkomisesta. Ministeriö on lähettänyt Lin kuvalla varustetun pidätysmääräyksen kaikille poliisi- ja raja-asemille. Kiinalaiset pyytävät apua Lin pidättämiseen myös Interpoliin kuuluvilta valtioilta.

Falun Gong -johtaja Li Hongzhi

Falun Gong -kirjat palavat rovioina

Kiinan viranomaiset sytyttivät tänään uusia kirjarovioita ympäri maata tuhotakseen kielletyn uskonlahkon Falun Gongin oppeja käsittelevät julkaisut. Paikallisen lehden mukaan viranomaiset järjestivät laajamittaisia kirjojen polttamisia lukuisissa maakunnissa ja kaupungeissa, mm. Beijingissä, Shanghaissa, Wuhanissa ja Sichuanissa. Eiliseen mennessä viranomaiset olivat takavarikoineet yli puolitoista miljoonaa Falun Gongin julkaisua, joiden joukossa oli kirjojen lisäksi nauhoja ja videoita.

-Olemme vakuuttuneita voitostamme tässä taistelussa, mutta Falun Gongin harjoittajien auttaminen heidän ajattelunsa muuttamisessa vaatii suuria ponnistuksia, kirjoitti kommunistisen puolueen pää-äänenkannattaja Kansan päivälehti tänään. Viranomaisia kehotettiin erottelemaan lahkon jäsenet ja ne henkilöt, jotka johtavat lahkoa. Viranomaiset haluavat kiinnittää huomionsa "kaaosta luovaan lahkon pieneen vähemmistön, jolla on poliittisia motiiveja". Jotkut Falun Gongin harjoittajat ovat luovuttaneet julkaisuja vapaaehtoisesti, mutta viranomaiset ovat myös takavarikoineet niitä tulleissa sekä kauppoihin ja kustantamoihin tehdyissä ratsioissa. Hallituksen mukaan kirjojen hävittämisellä pyritään suojelemaan väestöä Falun Gongin huonoilta vaikutuksilta.

Lahko kiellettiin

Kiinan hallitus kielsi suositun mystisen uskonlahkon viime viikolla ja aloitti tiukimmat turvatoimet sitten vuoden 1989, jolloin opiskelijamielenosoitukset johtivat verilöylyyn Tiananmenin aukiolla Beijingissä. Tuhansia lahkolaisia pidätettiin. Pidätetyt ovat suurimmaksi osaksi keski-ikäisiä naisia ja irtisanottuja työläisiä. Viranomaiset kertoivat viime viikolla että puolet pidätetyistä vapautettaisiin ja muita odottaisi syyte maanpetoksesta tai vallankumouksellisesta toiminnasta.

Virallisten tietojen mukaan lahkolla on jäseniä kaksi miljoonaa. Lahko ilmoittaa jäsenmääräkseen sata miljoonaa. Kiinan kommunistisella puolueella on jäseniä 60 miljoonaa. Yhdysvalloissa asuva liikkeen johtaja Li Hongzhi sanoo, että hänen liikkeensä on epäpoliittinen ja että se ei ole uhka Kiinalle. Falun Gongin jäsenet harjoittavat meditaatiota ja erilaisia terveyttä ylläpitäviä voimisteluliikkeitä. Liikkeen oppi on sekoitus itämaisia ja muita filosofioita.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.