Mainos

Faktojen puute yllätti ulkoministeriön

- En halunnut kertoa sellaista, mikä ei ole faktaa. Jälkikäteen voi kysyä, oliko se oikea ratkaisu, ulkoministeriön tiedotuksesta vastannut Yrjö Länsipuro pohtii.

Suomen suurlähettiläälle Bangkokissa valkeni vasta keskiviikkona, millaisesta murhenäytelmästä oli kyse myös suomalaismatkailijoille. Thaimaan viranomaisetkin ilmoittivat alkuun vain joistakin sadoista kuolonuhreista.

Yhteydet pahimmin kärsineeseen Khao Lakiin olivat täysin poikki. Suurlähettilään Heikki Tuunasen mukaan myöskään matkatoimistot eivät osanneet kertoa mitään, joka olisi toden teolla huolestuttanut suomalaisviranomaiset.

Tuunanen sanoo itse hahmottaneensa murhenäytelmän mittakaavan vasta keskiviikkona, jolloin hän ensi kertaa tapasi Suomeen evakuoitavia matkustajia ja kuuli heidän silminnäkijäkertomuksensa omaistensa traagisesta menettämisestä. Hirvittävä totuus Khao Lakista valkeni Tuunaselle.

-Sen jälkeen Khao Lakista tuli tietynlainen symboli tapahtuneelle.

Nyt viikon kuluttua tiedetään, että valtaosa suomalaisuhreista menetti henkensä tai perheensä juuri tällä paratiisirannalla.

Tiedonhankinnassa on kehittämisen paikka

Tiedonhankinta oli siis ulkoministeriön suurin pulma. Juuri sitä ulkoministeriön tiedotuksesta vastannut osastopäällikkö Yrjö Länsipuro haluaisi jatkossa kehittää.

-Olemme tottuneet onnettomuuksiin, jotka tapahtuvat kertaheitolla ja rajallisessa paikassa, joista tiedetään perusfaktat. Tämä oli erityyppinen kriisi. Oli hirveän vaikea uskoa, että varmoja faktoja ei kerta kaikkiaan ollut, hän kuvailee.

Suomen Bangkokin-suurlähetystössä työskentelee toimistohenkilökunnan lisäksi vain suurlähettiläs ja yksi nuori diplomaattiavustaja. Konsuli Jussi Koskela lähti tapaninpäivänä ensimmäisellä mahdollisella lentokoneella Phuketiin avustamaan suomalaisia. Sinne saavuttuaan hänellä oli kädet täynnä työtä avustaessaan passinsa kadottaneita pelastautuneita, Tuunanen kertoi. Kriisin laajuus ei auennut edes paikan päällä.

UM ei halunnut lietsoa paniikkia

-Perinteinen tapa on, ettei haluta lietsoa rauhattomuutta tai paniikkia. En halunnut kertoa sellaista, mikä ei ole faktaa. Jälkikäteen voi kysyä, oliko se oikea ratkaisu, Länsipuro pohtii.

Suurlähettiläs Tuunanen luopui tiistaista alkaen faktoihin nojaavasta perustiedotuksesta. Oli myönnettävä, että menehtyneiden suomalaisten määrä voisi olla suuri.

-Piti antaa periksi sille realiteetille, vaikka virallista tietoa ei ollut, hän sanoi.

Hän myöntää, että muun viestin kertominen olisi ollut täysin kohtuutonta omaisiaan menettäneille matkailijoille, joista ensimmäiset olivat jo ehtineet palata kotimaahan.

Länsipuro sanoo, että hän alkoi hahmottaa jo tapaninpäivän jälkeisenä yönä kauhuskenaarion, joka vähitellen vahvistui todeksi.

-Jos olisin kertonut asiasta toimittajana, olisin kertonut siitä eri tavalla, myöntää aiemmin pitkän toimittajauran tehnyt Länsipuro.

Tapaninpäivänä Länsipuro pystyi kertomaan enimmäkseen "epätietoa": Kenenkään suomalaisen ei tiedetä kuolleen tai loukkaantuneen, kenenkään ei enää tiedetä olevan kadoksissa sen jälkeen, kun muutama heti alussa kadonneeksi ilmoitettu löytyi.

Suomen ulkoministeriön edustajan rooliin ei kuulunut kertoa sitä, mikä pikkuhiljaa alkoi jäytää: kun tuhoalueella oli tuhansia suomalaisia ja hyökyaallon rajuus alkoi käydä ilmi kansainvälisestä uutisvirrasta, käsissä saattaisi olla ennenkokematon murhenäytelmä.

Myös STT myöntää itsetutkiskelun tarpeen

Länsipuron sanoma ei joka kerta välittynyt siinä muodossa kuin hän sen tarkoitti. "Suomalaisia ei enää ole kateissa Thaimaan Phuketissa hyökyaallon jäljiltä, kerrottiin ulkoministeriöstä illansuussa", uutisoi esimerkiksi STT tapaninpäivänä kello 16.53

-Tätä en suinkaan sanonut, toteaa Länsipuro. Hänen viestinsä oli, ettei ulkoministeriöllä ollut siellä tiedossaan kadonneita.

-Länsipuro saattaa hyvinkin olla oikeassa, myöntää STT:n päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Nimenomaan Phuketissa katosi kuitenkin lopultakin vain hyvin pieni osa ilmeisistä suomalaisuhreista.

- Suurin ongelma oli, ettei pahimmalta suomalaisten tuhoalueelta ollut nopeasti mitään tietoa, Jääskeläinen sanoo.

Länsipuro sai tietää Khao Lakin olevan kokonaan erityksissä ensi kertaa sunnuntaina kello 20.20 Suomen aikaa ulkoministeriön sisäisestä sähköpostiviestistä. Jääskeläisen mukaan uutisoinnin alkuvaiheet ovat myös STT:lle itsetutkiskelun paikka.

-Katastrofin luonteen vuoksi olisi pitänyt painottaa kadoksissa olevien määrää eikä sitä, mikä on vahvistettujen uhrien määrä, hän pohtii.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.