Mainos

Fadimen isä oikeudessa

Murhaoikeudenkäynti Fadime Sahindalin isää Rahmi Sahindalia vastaan alkoi tiistaina Uppsalan käräjäoikeudessa tiukkojen turvatoimien saattelemana.

Kurdisyntyinen Fadime Sahindal murhattiin Uppsalassa 21. tammikuuta. Miespuolisten sukulaisten vuosien ajan jatkunut uhkailu ja väkivalta edelsivät murhaa.

Tapaus herätti Ruotsissa ja kansainvälisesti suurta huomiota, koska isä ilmoitti toimineensa perheen kunnian tähden. Isän mukaan Fadime rikkoi kurditapoja seurustelemalla ruotsalaismiehen kanssa. Perhe on saapunut Ruotsiin Turkista.

Tiedotusvälineiden kiinnostus tapausta kohtaan oli suuri eikä käräjäyleisö mahtunut oikeussaliin. Ensimmäisen oikeudenkäyntipäivän ohjelmaan kuuluivat syyttäjän ja puolustuksen alkupuheenvuorot. Fadimen isää kuultiin iltapäivällä. Sen jälkeen oli määrä kuulla myös hänen äitiään ja toista sisartaan. Oikeudenkäynti kestää kaksi päivää.

Isä katui
Fadimen isää kuultiin tulkin avulla, mutta kun hän kuvaili murhailtaa, hän alkoi yhtäkkiä puhua ruotsia. Isä ampui pistoolilla Fadimen, joka oli saapunut vierailulle sisarensa luo Uppsalaan.

-Minun on täytynyt olla silloin sairas, muuten en olisi tehnyt niin. Nyt kadun valtavasti, mutta silloin olin sairas, hän sanoi.

Fadimen isä kertoi murhaillasta eri lailla kuin poliisikuulusteluissa. Tiistaina hän sanoi, ettei osannut epäillä, että Fadime olisi Uppsalassa sisarensa luona. Kun syyttäjä kysyi, tiesikö isä tyttärensä olevan sisarensa asunnossa, vastasi isä:

-Jos sinun tyttäresi olisi käyttäytynyt sillä tavoin sinua kohtaan, olisit myös sinä ampunut hänet. En tiennyt, että Fadime oli siellä enkä muista, kuinka ammuin hänet.

Asianajaja Johan Åkermarkin kysymykseen, oliko murha kunniamurha, Fadimen isä vastasi:

-Ei, se ei pidä paikkaansa. Hän oli yksinkertaisesti häpäissyt kunniaani, ja silloin ammuin hänet.

Fadimen isän muistikuvat murhaillasta olivat tiistaina hyvin epäselvät.

-En voinut lainkaan hyvin, olin juonut alkoholia, hän kertoi.

Rahmi Sahindal sanoi murhan motiivina olleen sen, että hänen tyttärensä oli elänyt kuin "huora" ja antanut perheen tiedotusvälineiden käsiin.

- Hän tuhosi elämäni. Nyt Fadime on kuollut, ja kaikki ongelmat ovat loppuneet, isä sanoi.

Fadimeen osui poliisitutkimusten mukaan kolme laukausta, joista yksi ammuttiin lähietäisyydeltä ja osui päälakeen. Isä sanoi kuitenkin oikeudessa ampuneensa vain kaksi laukausta ja ne oviaukosta. Hän kiisti käyneensä huoneistossa ja ampuneensa lähilaukausta.

Vahva näyttö

Näyttöä isää vastaan pidetään selvänä. Vahvimpia teknisiä todisteita ovat ampumisesta isän vaatteisiin jääneet hiukkaset ja hänen jalanjälkensä huoneistossa.

Tärkeä todiste on hänen oma tunnustuksensa. Ruotsin lain mukaan ketään ei kuitenkaan voida tuomita vain tunnustuksen pohjalta.

Istunnossa näytettiin myös osa televisio-ohjelmasta, jossa Fadime kertoi elämästään painostuksen alaisena. Fadimen äiti sanoi, ettei hän jaksa todistaa, ja oikeus vapautti hänet todistajanvelvollisuudesta, koska hän on syytetyn lähiomainen.

Syyttäjä ei myöskään vaatinut kuulla nuorinta siskoa, luultavasti, koska hän on vasta 13-vuotias. Molemmat olivat läsnä murhan tapahtuessa ja ovat poliisikuulusteluissa osoittaneet isän murhaajaksi.

Sisar todisti

Ainoana silminnäkijänä kuultiin Fadimen vanhempaa pikkusiskoa, jonka huoneistossa murha tapahtui.

-Sukulaiset ovat sanoneet, etteivät he halua tietää minusta, jos todistan. Mutta minä olen Fadimen puolella, sisko korosti.

Pikkusisko, joka itse muutti kotoa Fadimeen vuonna 1998 kohdistuneen väkivallan jälkeen, kertoi kuulleensa toistuvasti isän ja muiden sukulaisten sanovan, että Fadime on tapettava.

-Se on heidän tapansa saada kunniansa takaisin. Isäni on pitänyt kiinni aseesta, mutta suku on ollut hänen takanaan ja painostanut häntä, pikkusisko sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.