Facebookissa uhataan yleislakolla - professori pitää lakkoa mahdollisena

Yleislakon voi pistää pystyyn myös verkkoyhteisö Facebookin kautta, sanoo työoikeuden professori.

Facebookiin on luotu kansanedustajien palkkiokorotusta vastustava sivusto, jossa uhataan yleislakolla 15.10.2010, elleivät kansanedustajat luovu palkankorotuksistaan. Lakon uhataan alkavan, jos faneja ilmoittautuu 100 000.

Lapin yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen näkee asiassa heti yhden jarruttavan tekijän: jos työnseisauksen takana ei ole esimerkiksi ammattijärjestö, ei työstä poisjäävällä ole myöskään sovitun lakkokäytännön tarjoamaan suojaa. Eli palkkaa ei tule, ja pahimmillaan lakkolainen voisi jopa saada potkut.

- Kansalaisten Facebook-sivuilla masinoima yleislakko ei ole peruste olla pois töistä. Työnantaja voi jättää palkan siltä päivältä maksamatta, ja jos lakko venyisi, saattaisi kyseeseen tulla jopa irtisanominen, sanoo Koskinen.

Yleislakkoon pyrkivällä sivustolla kirjoitetaan: "Kirjoittamalla internetin eri foorumeille yleislakosta saamme helpommin kasaan tarvittavan määrän ihmisiä lakkoon.". Professori Seppo Koskinen sanoo kansanedustajien palkkiokorotuksen olevan helppo aihe tehokkaille iskulauseille.

Professori sanoo yleislakko-termin olevan myös aivan käypä tässä yhteydessä.

- Termiä ei ole juridisesti määritelty, eli sitä voi käyttää.

Professori ei usko mahdollisen lakon paljonkaan muuttavan

Työoikeuden professori Seppo Koskisen suhtautuu epäilevästi siihen, että suunniteltu työnseisaus oikeasti vaikuttaisi palkkiohin.

- Ne on jo päätetty, että saisi aika iso kansanliike ja mielenosoitus tulla, jotta nämä palkkiot muuttuisivat. Suurin vaikutus olisi ehkä se, että seuraavalla kerralla mietittäisiin palkkionkorotusta eri kantilta, pohtii Koskinen.

Hän epäilee, että monet eivät lopulta tiedä paljonkaan siitä, kuinka kansanedustajien palkkiojärjestelmä toimii.

- Jos aikoo ottaa sen riskin, että jää pois töistä, kannattaa kuitenkin ihan ensimmäiseksi ottaa kunnolla selvää miten kansanedustajien palkkiot määräytyvät. Monella ei ole kovinkaan syvällistä tietoa aiheesta, sanoo Koskinen.

Toteutuessaan Facebook-lakko olisi Suomessa uutta: suuret massat vastustaisivat kansanedustajien palkkioita. Professorin mukaan silloin puhuttaisiin poliittisesta työtaistelusta.

- Ainahan kansanedustajien palkkioita on vastustettu, siinä ei ole mitään uutta. Uutta tässä olisi se, että näin suuri joukko lähtee vastustamaan kansanedustajien palkkioita.

Jotta massalla olisi merkitystä, pitäisi koneiden äärestä lähteä vanhanaikaisesti kaduille - mieluiten ranskalaiseen ja italialaiseen tyyliin eli satatuhatta ihmistä kovaäänisesti Helsingin keskustaan. Vähempikin riittää, sanoo professori.

- Sosiaalinen media mahdollistaa suurten massojen keräämisen nopeasti, mutta mihin tämä sitten oikeasti johtaa, saapa nähdä. Jos 15.10 edes kymmenentuhatta ihmistä jäisi töistä pois ja menisi eduskuntatalon eteen, olisi se jo suuri määrä, sanoo professori Koskinen.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat