Facebookin Timeline pakolliseksi: "Menneisyyden kaivelu liian helppoa"

Facebookin paljon keskustelua herättänyt Timeline eli aikajanaominaisuus tulee tämän viikon sunnuntaina käyttöön kaikissa profiileissa.

Aikaisemmin Timelinen käyttö on perustunut vapaaehtoisuuteen ja suuri osa yhteisöpalvelun käyttäjistä onkin jo tämän ominaisuuden piirissä. Timelinen tarkoitus on tehdä käyttäjän historiasta näkyviin eräänlainen leikekirja, jossa näkyy helpossa muodossa käyttäjän Facebook-historian koko kirjo kuvista ja linkeistä pitämisen kohteisiin.

Tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan monelle ihmiselle voi tulla yllätyksenä, miten helposti näkyviin tulee kaikki se, mitä Facebookiin on kirjoittanut.

– Timeline on hyvin havainnollinen, ja sinällään hauska ja mielenkiintoinen keksintö, mutta se tekee menneisyyden kaivelun liian helpoksi. Kaivaa esiin sellaiset asiat, mitkä ihmiset ovat jo unohtaneet.

Poista nolot kirjoitukset

Järvinen muistuttaa, että nolot kirjoitukset on syytä poistaa Facebookista joka tapauksessa, olipa käytössä Timeline tai ei.

– Muutenkaan sellaista aineistoa ei kannata pitää missään pilvipalvelussa, mitä itse nykyään häpeilee.

Mikäli on käyttänyt Facebookia sen alkuvuosista lähtien, niin jälkikäteen noita alkuaikojen viestejä on luokiteltu Timelinea varten uudella tavalla.

– Alkuvuosina ei ollut samanlaista seinää, keskustelumahdollisuutta tai sähköpostia kuin nykyään, joten viestit saattavat näkyä eri paikassa, kuin mitä ihminen on ajatellut. Tai sitten on unohtanut, että joku viesti, jonka on kirjoittanut seinälle yksityisenä, näkyykin nyt julkisena kun ei ollut sähköpostia.

Automaattinen tiedon jakaminen vaarallista

Järvinen lisää, että jokaisen käyttäjän olisi hyvä käydä Timeline ja ulospäin näkyvät tiedot läpi "ulkopuolisena henkilönä" eli vaikka lainaamalla kaverin Facebook-tunnusta.

– Tai jos on julkinen profiili, niin luo huuhaa-tunnuksen ja käy katsomassa profiiliaan ikään kuin ulkopuolisen silmin. Ja vaikka Facebook-profiileita ei saisi rekrytointitilanteessa käydä lukemassa, niin ihan varmasti käydään. Joku sanoinkin, että se antaa hakijasta paljon aidomman ja rehellisemmän kuvan kuin kirjoitettu cv.

Vaarallisena Järvinen pitää uusissa sovelluksissa yleistynyttä frictionless sharingia eli kitkatonta jakamista.

– Esimerkiksi Spotify jakaa automaattisesti tiedon siitä mitä kuuntelet. Myös joidenkin verkkolehtien sivut automaattiset kertovat profiilissa, minkä linkin olet klikannut. Ne tapahtuvat yleensä käyttäjän tietämättä tai ymmärtämättä, ja se on vaarallisia. Kontrolli pitäisi olla ihmisellä itsellään mitä jakaa ja jokainen jako pitäisi tehdä tietoisesti.

Lue myös:

    Uusimmat