Mainos

Facebookin suosio jatkaa räjähdysmäistä kasvuaan

Facebookia ylläpitävän kalifornialaisyhtiön mukaan yhteisöpalvelusivusto on ylittänyt jo 300 miljoonan käyttäjän rajan.

Sivuston perustajiin kuuluva Mark Zuckerberg kertoo, että yhtiö saa nykyisin riittävästi tuloja toimintakustannustensa kattamiseksi. Facebook ei ole aiemmin onnistunut muuttamaan valtavaa verkkoliikennettään rahaksi toisin kuin esimerkiksi eBay ja Google.

Kolme opiskelijatoverusta perusti Facebookin Harvardin yliopiston kampuksella viitisen vuotta sitten. Palvelu oli tarkoitettu yliopiston sisäiseen käyttöön, mutta se levisi nopeasti muihin yliopistoihin ja lopulta ulkomaille.

Suomessa Facebook alkoi yleistyä syksyllä kaksi vuotta sitten. Täällä on arvioitu olevan jopa kolme miljoonaa Facebookin käyttäjää.

- Se voi olla niin kuin kännykkä: kaikki olettavat, että sellaisen omistaa, sosiaalisia verkostoja tutkinut Vilma Lehtinen Tietotekniikan tutkimuslaitoksesta sanoo.

Tutkijat ovat erimielisiä siitä, haittaako vai parantaako Facebook työtehoa. Yhdysvaltalaistutkimusten mukaan facebookia käyttävät opiskelijat saavat huonompia arvosanoja.

Toisessa tutkimuksessa taas päädyttiin siihen, että Facebook edistää luovuutta ja verkostoitumista ja antaa aivoille työtehtävistä tarpeellisen tauon.

Keskiverto-Facebook-käyttäjällä on noin 120 ystävää. Se ydinjoukko, jonka kanssa ollaan aktiivisesti yhteydessä, on kuitenkin pieni: miehillä noin seitsemän ja naisilla kymmenen Facebook-kaveria. Antropologi Robin Dunbarin mukaan ihmisaivot kykenevät käsittelemään noin 150 toverin ystävän sosiaalista verkostoa.

Tutkimusten mukaan Facebook ei vähennä yhteydenpitoa verkkomaailman ulkopuolella.

- Uskon, että Facebook jää yhteydenpidon perusvälineeksi. Jotkut tekevät siellä niitä testejä joka hemmetin päivä, mutta toiset käyttävät sitä sähköpostin sijaan, kun ei tarvitse muistaa osoitteita ja kuvia on helpompi jakaa, Lehtinen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.