Mainos

Facebookin moderaattoreiden salattu elämä paljastui – huumeet ja seksi työpaikalla auttavat jaksamaan julmaa sisältöä

The Vergen tekemästä laajasta selvityksestä paljastuu Facebookin moderaattoreiden eli sisällönvalvojien salattu elämä.

Maailman suurimpaan sosiaalisen median kanavaan, Facebookiin, ladataan päivittäin runsain mitoin erittäin julmaa ja raakaa materiaalia.

Moderaattoreiden työ on katsoa tätä materiaalia ja poistaa se Facebookista.

The Verge haastatteli useita nykyisiä ja entisiä moderaattoreita, Phoenixissa Arizonassa, jossa he kertoivat nimettöminä arjestaan ja selvittivät heidän työnsä todellisen kuvan. Raportista selviää karuja asioita.

Raportin alussa kerrotaan, että moderaattoreiden työhön kouluttautumisessa kestää neljä viikkoa. Koulutus päättyy tilaisuuteen, jossa tulevat työntekijät menevät yksi kerrallaan kaikkien eteen katsomaan heille entuudestaan tuntemattoman videon ja päättävät poistetaanko se järjestelmästä vai ei.

Yksi entinen työntekijä kertoo saaneensa tilaisuudessa paniikkikohtauksen joutuessaan katsomaan videon, jossa mies puukotettiin hengiltä.

Työntekijät tulleet vainoharhaisiksi

Raportin mukaan monet entiset työntekijät ovat masentuneet ja nukkuvat ase tyynyn vieressä. Yksi juttuun haastatelluista sanoo käyvänsä asuntonsa läpi ase kädessään joka aamu, sillä videot ovat tehneet hänestä vainoharhaisen. 

Useat työntekijät sanovat säikähtävänsä pieniäkin asioita työskenneltyään moderaattorina useamman kuukauden ajan. 

Työntekijöillä on kolme lyhyttä taukoa ja lisäksi yksi muutaman minuutin mittainen ”lepotauko”, jonka he voivat pitää nähdessään jotain erittäin järkyttävää. Taukoa ei kuitenkaan saa käyttää mihinkään muuhun, kuten vessassa käymiseen.

Huumet, seksi ja musta huumori apuna

The Vergen tekemästä raportista selviää, että työntekijät helpottavat omaa oloaan käyttämällä huumeita ja harrastamalla seksiä työpaikalla.

He eivät saa kertoa näkemästään ulkopuolisille, joten he lähentyvät työkavereidensa kanssa. Heitä helpottaa näkemiensä kauheuksien keskellä myös musta huumori.

Useat haastateltavat sanoivat, että he alkoivat pikkuhiljaa uskoa asioita, joita videoilla sanottiin, kuten, ettei syyskuun 11. ollut terrori-isku tai että maapallo on litteä.

Työntekijöiden tulee katsoa tietty määrä videoita päivässä. Muutama virhe tarkoittaa usein potkuja. He myös sanovat pelkäävänsä entisten työntekijöiden tulevan kostamaan saamansa potkut.

Julmaa ja vahingollista materiaalia päivittäin

Suurin osa juttuun haastatelluista työskenteli moderaattoria ainoastaan vuoden ja irtisanoutui. Videot ovat kuitenkin tulleet uniin monen kuukaudenkin jälkeen töiden lopettamisesta. Kauheudet painautuvat muistiin, eikä niitä ole helppo poistaa sieltä.

Facebookissa on erittäin paljon julmaa ja vahingollista materiaalia, jonka 15 000 työntekijää näkee päivittäin.

Moderaattorit saavat raskaasta työstään palkkaa 28 000 dollaria (25 000 euroa) vuodessa. Facebookin työntekijän keskiarvoansiot ovat 240 000 dollaria (212 000 euroa) vuodessa.

Tammikuun lopulla kerrottiin, että Facebookin käyttäjämäärä kasvaa yhä:

2:46

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja