Mainos

Facebookia päivitetään jopa ajaessa – handsfree-pakkoa noudatetaan huonosti

Facebookia päivitetään jopa ajaessa – handsfree-pakkoa noudatetaan huonosti

Suomalaisautoilijat puhuvat surutta matkapuhelimeen automatkan aikana, eikä handsfree-pakkoa noudateta kunnolla. Poliisi on kirjoittanut viimeisen kolmen vuoden aikana yhteensä lähes 25 000 rikesakkoa kännykkään puhumisesta ajomatkan aikana.

– Ei tarvitse mennä kuin Mannerheimintien varteen seisomaan, niin nopeasti tulee vastaan autoilijoita, jotka puhuvat puhelimeen ajonsa aikana, liikkuvan poliisin ylikonstaapeli Teemu Äikäs kuvailee nykytilannetta.

Hän tähdentää, että autoilijoita jää sitä enemmän kiinni kännykkään puhumisesta, mitä enemmän liikennettä valvotaan. Äikäksen mukaan kaiken muun tekeminen kuin keskittyminen itse ajoon voi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä.

– Nykyajan ilmiö on se, että autoilijat jopa päivittävät Facebook-statuksia ajonsa aikana. Ja tämmöinen ei ole tietenkään liikenteessä turvallista, Äikäs kertoo.

Hänen mukaansa autoilijat yrittävät hyvin usein kiistää rikkeensä.

– Jos poliisi on tehnyt havainnon kännykkään puhumisesta ja kuljettajat pysäytetään vasta 200 metrin päässä havaintopaikasta, ei kännykkä silloin ole enää kädessä. Kuljettajat yrittävät siis usein kiistää syyllisyytensä, Äikäs toteaa.

Handsfree on ollut pakollinen jo vuodesta 2003 lähtien. Kuljettaja saa 50 euron rikesakon, jos ei noudata handsfree-pakkoa. Vuoden 2011 kesäkuussa lakia kiristettiin siten, että ajaja voidaan määrätä ajokieltoon.

– Jos kuljettaja saa rikesakon (ylinopeus, kännykkään puhuminen) kolme kertaa vuodessa tai neljä kertaa kahden vuoden sisällä, voi poliisi määrätä ajokieltoa. Minimissään ajokielto on kuukausi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.