Mainos

Facebook-ystävyys syvenee harvoin

On olemassa kavereita - ja Facebook-kavereita. Netin yhteisöpalvelut luovat yhteyksiä ihmisten välille, mutta harvaa näistä yhteyksistä voi kutsua todelliseksi kaveruudeksi.

Facebook-yhteisön käyttäjillä on listoillaan keskimäärin 120 kaveria. Naisilla on yleensä hieman miehiä pidempi kaverilista, ilmenee Facebookin tekemässä selvityksessä.

Aktiivisesti käyttäjät viestivät kuitenkin vain hyvin pienen joukon kanssa. Miehet kommentoivat keskimäärin seitsemän kaverinsa kuvia ja status-päivityksiä sekä kirjoittavat heidän "seinilleen", kertoi tutkimusdataa analysoinut Economist-lehti verkkosivuillaan taannoin. Naisilla vastaava luku on kymmenen. Niillä, joilla on enemmän kavereita, on myös enemmän aktiivisia kontakteja.

Kaikki eivät pidä kuvien ja tekstien kommentointia aktiivisena kommunikaationa.

- Sehän on sama kuin sanoisi, että McDonalds kuuluu aktiiviseen verkostooni, koska kommentoin heidän mainostaan ohi kulkiessani, eräs käyttäjä kirjoittaa Facebook-blogiin liittyvässä keskustelussa.

Yhteisöpalvelut tarjoavat myös uudentyyppisiä kommunikaatiotapoja. Erilaisten syötteiden kautta voi seurata myös niiden kavereiden elämää, joiden kanssa ei aktiivisesti kommunikoi. Facebookin oman tutkimuksen mukaan tämä joukko on miehillä keskimäärin kaksinkertainen ja naisilla 2,5-kertainen verrattuna aktiivisten kontaktien määrään.

Lapsiperheen arkea jaetaan netissä

Espoolainen Tiina Helander pitää aktiivisesti yhteyttä 5-10 kaveriinsa Facebookissa. Joukko hieman vaihtelee, eikä hän ole kaikkien kanssa jatkuvasti yhteyksissä. Pienen lapsen äitinä Helanderin kontaktit liittyvät usein lapsiperheen arjen jakamiseen.

- Vaihdan ystävieni kanssa pikaisesti kuulumisia, kun ei tule soiteltua tai läheteltyä sähköpostia. Tämä ei vaadi niin paljon rauhaa kuin esimerkiksi puhelimessa puhuminen. Ja kynnys myös kasvokkain näkemiseen on pitkänkin ajan jälkeen matalampi, kun on pitänyt jollakin tavalla yhteyttä.

- Useilla ystävilläni on samanikäisiä lapsosia, joiden kuvia käyn katselemassa ja ihmettelemässä, miten lapset oppivatkaan niin nopeasti, Helander kertoo.

Helander käyttää Facebookia ajoittain myös työasioiden sopimiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.