Facebook-verkkoyhteisön suosio kasvussa

Facebookilla on jo yli 60 000 suomalaista käyttäjää. Asiantuntija ei kuitenkaan pelkää, että yhteydenpito siirtyy kokonaan nettiin.

Facebook-internetyhteisön suosio on Suomessa päätähuimaavassa kasvussa. Yhteisöön liittyy päivittäin satoja tai jopa tuhansia uusia suomalaisia.

Facebookilla on jo yli 63 000 suomalaiskäyttäjää. Määrä on kaksinkertaistunut alle kahdessa viikossa: Tietoviikko-lehti kertoi toissa perjantaina, että yhteisössä oli mukana yli 30 000 suomalaista.

Mediatutkija Sonja Kangas Nuorisotutkimusverkostosta arvelee, että verkkoyhteisöt kiinnostavat suomalaisia siksi, että niiden välityksellä on hyvin helppo pitää tuttuihin yhteyttä.

Kuulumisia ja pieniä tervehdyksiä

Facebookin käyttäjillä on yhteisössä kullakin oma sivunsa, jossa he voivat kertoa itsestään. Useimmat sivut eivät ole julkisesti kaikkien nähtävillä, vaan niitä pääsevät katselemaan vain sivun omistajan ystävät.

Yhteisössä esiinnytään omalla nimellä, jonka yhteydessä on yleensä myös itseä esittävä valokuva. Nimien ja valokuvien avulla yhteisöstä on helppo etsiä sellaisiakin tuttuja, joihin tulee harvoin pidettyä yhteyttä.

Verkkoyhteisöjä on monenlaisia eri tarpeisiin

Kun löytää yhteisöstä tuttunsa, voi hänelle lähettää viestin, jossa ehdotetaan, että kumpikin liittäisi toisensa Facebook-ystävälistalleen. Jos tuttu suostuu, kumpikin voi jatkossa lukea toisen kuulumisia tämän henkilökohtaiselta sivulta.

- Ystävälistalle voi kerätä sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole sydänystäviä, mutta joihin haluaisi silti pitää jollakin tapaa yhteyttä, Kangas selittää.

Ystävälistalla olijoille on helppo lähettää monenlaisia tervehdyksiä, joissa ei välttämättä ole lainkaan tekstiä, vaan vain esimerkiksi pieni kuva.

- Toisen voi huomioida, vaikka ei olisi aikaa alkaa jutella tai vaihtaa kuulumisia.

Omaa sivuaan voi muokata monella tavalla omien kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Muille voi kertoa vaikkapa, mitä kirjoja on lukenut tai mitä cd-levyjä hankkinut. Ystävien kanssa voi jakaa suosikkireseptinsä ja heille voi esitellä valokuviaan. Matkailusta innostuneille on tarjolla monia erilaisia karttoja, joihin voi merkitä, missä on käynyt.

Verkkoviestintä tuli jäädäkseen

Mediakasvatuksen yliassistentti Reijo Kupiainen Tampereen yliopistosta uskoo, että yhteydenpito verkon välityksellä on tullut kulttuuriimme jäädäkseen.

- Ennustan, että sikäli kun vain sähköä riittää, verkossa kirjoittamalla kommunikointi tulee olemaan yksi tärkeä tapa ylläpitää sosiaalisia suhteita.

Hän muistuttaa, että jo nyt monet ovat tottuneet kommunikoimaan internetitse, ja se tuntuu varsinkin monesta nuoresta luonnolliselta tavalta viestiä.

Hän ei kuitenkaan pelkää yhteydenpidon siirtyvän kokonaan nettiin.

- Kasvokkaiset tapaamiset ja virtuaaliyhteisöissä oleminen eivät tietenkään sulje toisiaan pois, vaan täydentävät toisiaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat