Facebook todennäköisesti muuttaa aivoja

Erilaiset sosiaalisen median palvelut saattavat muuttaa ihmisten aivoja ja vaikuttavat todennäköisesti myös tosielämän sosiaalisuuteen.

Internetin on jo pitkään uumoiltu muuttavan aivoja jollakin tavalla. Uusi brittiläinen tutkimus tuo arveluille entistä enemmän todistusaineistoa, kertoo Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Aivokuvausten perusteella tutkimusryhmä on löytänyt suoran linkin Facebook-kavereiden ja tiettyjen aivon osien koon välillä.

Näillä aivojen osilla on kytkös sosiaaliseen kanssakäymiseen, muistiin ja autismiin.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences -tiedelehdessä. Siinä tutkittiin 125 lontoolaisen opiskelijan 3D-aivokuvia.

Enemmän ystäviä, enemmän harmaata ainetta

Tutkijat laskivat kokelaiden Facebook-kavereiden määrän ja tutkivat myös heidän niin sanotun tosielämän ystävä- ja kaveriverkoston.

He löysivät vahvan yhteyden Facebook-kavereiden määrän ja aivojen tiettyjen osien harmaan aineen määrän välillä.

Harmaa aine on mielentoimintojen välttämätön osa.

Tosielämän ystävien ja Facebook-kavereiden määrän välillä oli myös selvä yhteys.

– Olemme löytäneet joitakin mielenkiintoisia aivojen alueita, jotka näyttävät olevan yhteydessä ystäviemme määrään sekä todellisessa että virtuaalisessa maailmassa, kertoi tohtori Ryota Kanai BBC:lle.

– Nyt on jännittävää ottaa selville, muuttuvatko nämä rakenteet ajan myötä. Tämä auttaa vastaamaan kysymykseen siitä, muuttaako Internet aivojamme.

Mantelitumake on yksi aivojen osa, jolla havaittiin yhteys ystävien määrän kanssa. Mantelitumakkeen toiminta liittyy tunnereaktioiden muistamiseen.

Aiemmin on jo havaittu linkki mantelitumakkeen harmaan aineen määrän ja tosimaailman sosiaalisten verkostojen koon ja monimutkaisuuden välillä.

Kolmella muulla aivojen alueella havaittiin yhteys ihmisten Internet-verkostojen koon kanssa, mutta ei tosimaailman ystävien kanssa.

Ei ole vielä selvää, kasvattaako sosiaalisen median käyttö harmaan aineen määrää. Voi olla myös niin, että ihmiset, joilla aivot ovat tietynlaiset, saavat helpommin ystäviä.

Tutkijapiireissä on kuitenkin yhteisymmärrys siitä, että aivot ovat mukautuva elin, joka muuttuu ajan kuluessa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat