Mainos

Facebook syynää yksityisviestejä – hyvä juttu?

Tuoreen paljastuksen mukaan Facebook seuloo käyttäjiensä yksityiskeskusteluja rikollisen toiminnan estämiseksi. Palvelu myös ilmoittaa poliisille, mikäli havaitsee tällaista toimintaa.

Facebookin käyttämä seulontatekniikka tuli ilmi yhteisöpalvelun turvallisuuspäällikkö Joe SullivaninReutersilleantamassa haastattelussa. Asiasta kertoo myös Mashable.

Reutersin mukaan ainakin yksi pedofiili on otettu kiinni Yhdysvalloissa Facebookin seurantatekniikan ansiosta. Tapaus sattui tämän vuoden maaliskuussa. Hieman yli 30-vuotias mies keskusteli seksistä 13-vuotiaan eteläfloridalaisen tytön kanssa ja suunnitteli tapaavansa tämän seuraavana päivänä koulun jälkeen.

Facebookin rikollista toimintaa monitoroiva ohjelma liputti keskustelun työntekijöille, jotka lukivat sen ja soittivat poliisille.

Vähän mainostettu ominaisuus

Yksityiskohtia Facebookin käyttämästä seurantatekniikasta ei ole juurikaan kerrottu. Ei esimerkiksi ole tiedossa säilytetäänkö seulottuja keskusteluja Facebookin toimesta vai tuhotaanko ne.

Myöskään sitä, millä perusteilla Facebookin työntekijät päätyvät tarkastamaan yksityisviestien sisällön ei juurikaan eritelty. Palvelusta vakuutetaan kuitenkin, että kriteerit ovat tiukat.

Asiasta kysyttäessä Facebook toisti Mashablelle saman kommentin, jonka Sullivan oli antanut Reutersille.

– Emme ole ikinä halunneet luoda ympäristöä, jossa työntekijämme katselisivat yksityisiä keskusteluja, joten on tärkeää, että käytämme teknologiaa, jossa mahdollisten väärien hälytysten määrä on erittäin alhainen.

Sen verran palvelu kuitenkin paljastaa, että tarkimmassa syynissä ovat uudet Facebook-tuttavuudet.

Pyhittääkö hyvä tarkoitus keinot?

Nettipoliisi Marko "Fobba" Forssin tiedossa ei ole, että Suomessa valvottaisiin sosiaalisen median palveluita samalla tavalla.

– Itselläni on sellainen käsitys että täällä ei ole mitään tällaisia avainsana-ohjelmia, vaan tapaukset perustuvat käyttäjien tekemiin ilmoituksiin.

Yleisellä tasolla Forss pitää yksityisviestien valvontaa avainsanoja liputtamalla kaksipiippuisena juttuna.

– En voi heti sanoa, että se on huono homma, mutten voi sanoa, että se on paraskaan juttu. Totta kai ylläpito saa valvoa omaa palveluaan ja tehdä sinne erilaisia suodattimia, Forss toteaa.

– Mutta voidaan miettiä sitä, että minkälaiset perusteet palvelulla on katsoa yksityisviestejä. Ja onko laillista, että ylläpito täräyttää sinne ohjelman, joka hakee avainsanojen perusteella osumia ja sitten lukee kaikki ne yksityiskeskustelut, joita tämä henkilö on käynyt? Tai että onko se ookoo? Itse sanoisin, että ei välttämättä ole, vaikka siinä olisikin hyvä tarkoitus.

Lue lisää aiheesta huomenna lauantaina: Rikollinen rellestää yhä useammin Facebookissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.