Mainos

Facebook sankariksi tuhkakaaoksessa

Sosiaalinen media voittaa matkatoimistot ylivoimaisesti lentomatkustajien kotiin saamisessa. Ulkomaille jumiin jääneet yksityishenkilöt ovat perustaneet Facebookiin ryhmiä, missä he ovat koonneet busseja täyteen lentokoneiden pysyessä maan kamaralla. Mikäli sosiaalista mediaa ei olisi, moni saattaisi edelleen odottaa tietoa paluusta matkatoimistoltaan.

Subtv:n Head of Services Janne Saari jumittuiNizzaanmonien suomalaisten kollegojensa kanssa oltuaan Cannesin tv-messuilla. Heidän oli määrä palata Helsinkiin torstai-iltana, mutta lentokone tyhjättiin ja tieto ilmatilan sulkemisesta levisi. Internet ja puhelimet alkoivat laulaa.

- Kiireisimmät alkoivat saman tien soitella autovuokraamoihin ja päättivät ajaa Suomeen noin kolmessa päivässä, hän kertoo.

Kiireinen Saaren mukaan oli esimerkiksi eräs ruotsalaispastori, jonka oli määrä vihkiä pariskunta lauantaina. Suomalaiskollegalla oli kiire oman lapsensa ristiäisiin, minne hän onnekseen ehti.

- Itse päätimme isolla porukalla odottaa rauhassa maanantaihin saakka ja hankkia bussikuljetuksen Suomeen. Tekstiviesteillä ja Facebookin kautta Milanosta lähtevät linja-autot saatiin täyteen, Saari kertoo.

Myös ruotsalaiset ja norjalaiset ottivat Facebookissa yhteyttä suomalaisiin, jotta he pääsisivät samalla kyydillä pohjoiseen.

- Nizzan rautatieasemalta löytyi myös vanhoja pariskuntia ja nuorta väkeä, jotka olivat matka-avun tarpeessa. Ongelma oli enää, miten päästä Nizzasta Milanoon.

Myyjät määräävät hinnat

Saaren mukaan taksimatka Nizzasta Milanoon olisi kustantanut 700 euroa, joten onnekseen he saivat liput täpötäyteen Milanon-junaan.

- Täällä on muutenkin kaikkialla nyt myyjän markkinat. Mitä tahansa ihmiset tarvitsevatkin, he maksavat sen, mitä myyjä haluaa.

Toisaalta Saari toteaa, että jos ihmiset haluaisivat nyt halvalla Keski-Eurooppaan, kannattaa mennä Tukholmaan ja vuokrata sieltä auto.

- Ruotsissa vuokraamot ovat täynnä autoja ja ne olisi saatava takaisin lähtömaihinsa. Nyt vaan kaikki autolla kohti etelää, hän ehdottaa.

Saari kuitenkin toivoo, että kaikki pääsisivät kotiin mahdollisimman pian.

- Kyllä tilanne todella on kaoottinen. Varsinkin lapsiperheitä käy sääliksi, kun aamuisin herätään asemilta ja lähdetään etsimään mahdottomilta tuntuvia vaihtoehtoja kotiin pääsemiseksi.

Matkatoimistot totaalisen myöhässä

Subtv:n kanavajohtaja Maaretta Tukiainen jumittui Milanoon eilisiltaisen lentonsa peruttua. Sekä Saari että Tukiainen kuulivat vasta eilen, että matkatoimistot olisivat lähestyneet asiakkaitaan kotiinpääsyssä. Siihen mennessä he olivat jo aikaa sitten hankkineet itselleen kontaktit Facebookin kautta.

Tukiainen kertoo, että vielä lauantaiaamuna tunnelma oli aika epätoivoinen, kun hän alkoi selvittää mahdollisuuksiaan kotiin palaamiseen.

- Tuli ilmi, että kaikki henkilöautot oli jo vuokrattu tai varattu ja seuraavan kerran auton olisi saanut torstaina. Pahimmassa tapauksessa olisin saattanut jäädä viikoiksi jumiin Milanoon, hän sanoo.

Tukiaisen mielestä on kuitenkin äärettömän hienoa, miten yksityiset ihmiset auttavat nyt toisiaan. Hän on myös tyytyväinen, miten nopeasti sosiaalisessa mediassa informaatio kulkee.

Saari sai Facebookille uusia kannattajiakin kuusikymppisestä pariskunnasta.

- He olivat etsineet tietoa joiltain nettisivuilta, tuloksetta. Kun kerroin heille monia bussivaihtoehtoja eri kaupungeista, mitä Facebookista löytyi, vanha mies tokaisi, että "ei ole ikinä uskonut Facebookiin, mutta kyllä sen merkitys on nyt todistettu".

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.