Facebook-profiili varastettiin - ketä kiinnostaa?

41-vuotiaalta Markolta varastettiin internetissä Facebook-profiili, jota käyttää tälläkin hetkellä joku muu. Marko oli käyttänyt profiilia lähinnä Mafia Wars -pelin pelaamiseen. Peliystäviä ympäri maailman oli kertynyt useita satoja. Profiilin varastanut henkilö on onnistunut vaihtamaan salasanan sekä profiilissa ilmoitetun sähköpostiosoitteen.

Marko ei mennyt kertomaan asiasta poliisilaitokselle, koska hän epäili poliisin nauravan hänet ulos. Hän otti lopulta yhteyttä Facebook-asioihin perehtyneeseen poliisiosastoon eli virtuaaliseen lähipoliisiin ja sai vastaukseksi, että rikosilmoituksen voi tehdä, mutta koska Facebookin ylläpito on Yhdysvalloissa, ei Yhdysvaltain poliisi todennäköisesti anna tietoja, koska kyseessä ei ole vakava rikos.

Rikosilmoituksen voi aina tehdä

Virtuaalinen lähipoliisi Jutta Antikainen antaa identiteettivarkauksien kouriin joutuneelle yhden neuvon: aina voi tehdä rikosilmoituksen.

- Ei ole kansalaisen velvollisuus miettiä onko tapahtunut rikos vai ei, sen päättää poliisi. Kansalaisilla on aina oikeus tehdä rikosilmoitus. Eri asia tietysti on, mitä lopulta saadaan selville, sanoo Antikainen.

Poliisi voi tutkia profiilivarkautta tietomurtona, jos esimerkiksi valmis tili on otettu haltuun hakkeroimalla salasana.

Toisen nimissä perustettu profiili ei kuitenkaan ole rikos.

- Jos profiilia käytetään loukkaavien viestien kirjoittamiseen tai profiili esitetään halventavassa yhteydessä, kuten deitti-ilmoituksessa tai siihen liitetään alastonkuvia, voi kyseeseen tulla kunnianloukkaus. Tai mahdollisesti levitettäessä arkaluontoista todenperäistä tietoa, voi kyseessä olla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Näissäkään tapauksissa ei rangaistavaa ole itse identiteettivarkaus, vaan se mitä varastetulla identiteetillä tehdään, selventää Antikainen.

Markon tapauksessa tiliin murtautunut henkilö on ilmeisesti päässyt myös hänen sähköpostiinsa, sillä ilmoitusta Facebook-profiilin salasanojen vaihdosta hän ei ole sähköpostissaan nähnyt. Hän ei myöskään varkauden sattuessa ollut käyttänyt tietokonetta julkisessa tilassa, eli profiili ei ollut vahingossa jäänyt auki.

Vanhempi konstaapeli Jutta Antikainen epäilee, että jokin peliohjelmien tietojenkalastusohjelmista on saattanut viedä Markon tiedot vääriin käsiin.

Facebookin ylläpito kommunikoi Markon kanssa englannin kielellä sähköpostin välityksellä, eivätkä ylläpidon vastaukset ainakaan toistaiseksi ole auttaneet Markoa asiassa. Puhelimella ei Facebookin ylläpitoon saa yhteyttä.

Työryhmä pohtii identiteettivarkauden kriminalisointia

Toisen peliprofiilin varastaminen voi tuntua aluksi pieneltä asialta, mutta taustalla on laajempi ongelma. Jos ihminen lataa nettiin kaikki tietonsa, syntymäaikana, lastensa kuvat ja osoitteet - saattaa profiilin joutuminen vääriin käsiin olla hyvinkin haitallista.

- Jos profiili kaapataan, ja toisen nimissä kirjoitetaan esimerkiksi rasistisia viestejä, saattaa henkilöltä jäädä työpaikka saamatta netissä olevien kommenttien takia. Siinä ei auta, vaikka sanoisi profiilin kaapatun, spekuloi Jutta Antikainen mahdollisia haittoja.

Sisäministeriön poliisiosaston neuvotteleva virkamies Johanna Kari sanoo, että kansalaisten perusturva on uhattuna, jos kuka vain voi varastaa toisen profiilin, eikä poliisi pysty tekemään asialle mitään.

- Henkilöllä täytyy olla oikeus määrätä omista tiedoistaan. Nyt näyttää, että internetin identiteettivarkauksissa henkilön oikeusturva ei toteudu. Ihmiset eivät aina saa asiaansa tutkituksi, eikä mahdollisia tekijöitä saada oikeusvastuuseen, selventää Kari.

Sisäministeriön poliisiosasto valmisteleekin parhaillaan raporttia, jossa myös identiteettivarkauden kriminalisoimiseen otetaan kantaa. Neuvottelevan virkamiehen Johanna Karin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa henkilö on ilmoittanut internetissä tapahtuneesta identiteettivarkaudesta poliisille. Hän myöntää, että poliisi on melko keinoton näissä tapauksissa.

- Vanha lainsäädäntö on kirjoitettu fyysisen maailman ehdoilla, Johanna Kari toteaa.

Työryhmä pyrkii jättämään nettiturvallisuutta käsittelevän raporttinsa sisäministerille tämän vuoden puolella.

- Teoriassa lakimuutos identiteettivarkauden kriminalisoimisesta voisi tulla voimaan jo ensi vuonna, mutta käytännössä tämä asia on oikeusministeriön alaa. Monessa yhteydessä on vaadittu identiteettivarkauden kriminalisointia. Jotta ongelmakohtiin voidaan pureutua, pitää määritellä ongelmakohdat tarkasti ja sitä me nyt parhaillaan teemme, sanoo Johanna Kari.

Säädösmuutoksia odotellessa kannattaa muistaa muutama perusasia: Älä anna salasanojasi kenellekään. Pidä salasanat vaikeina eli käytä sekaisin isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita. Älä käytä helposti arvattavia salasanoja kuten omaa syntymäaikaasi. Kun käytät julkisia koneita, muista aina kirjautua ulos Facebook-profiilistasi. Käytä tervettä järkeä ja harkintaa, kun jaat tietojasi netissä. Säädä Facebookin yksityisasetukset mahdollisimman tiukiksi, jotta koko maailma ei pääse tietoihisi käsiksi.

Lue myös:

    Uusimmat