Facebook-käytös paljastaa: Onko sinulla hyvä vai huono itsetunto?

Hyvällä ja huonolla itsetunnolla varustetut ihmiset toimivat Facebookissa eri tavoin, väittää uusi tutkimus.

Facebook-käytöksestä voi päätellä yllättäviä asioita. Kansainvälisessä viestinnän alan tutkimuksessa huomattiin, että Facebook-käytös saattaa kertoa hyvästä tai huonosta itsetunnosta.

– Facebookissa toteutettu toiminta sekä seinällä ja profiilissa jaettu informaatio ovat persoonan heijastumia, sanoo tutkimusryhmään kuuluva viestinnän professori S. Shyam Sundar Pennsylvanian yliopistosta.

Tutkijoiden mukaan sekä hyvällä että huonolla itsetunnolla varustetut ihmiset käyttävät aikaa rakentaakseen online-persoonaansa, mutta he valitsevat eri rakennustavat. Hyvällä itsetunnolla varustetut ihmiset toimivat itse aktiivisesti ja lisäävät tietoa perheestään, työpaikoistaan ja koulutustaustastaan. Huonolla itsetunnolla varustetut ihmiset taas seuraavat omaa profiiliansa tarkkaan, ja deletoivat ei-halutut kommentit ja postaukset seinältään.

Kansainvälisessä tutkimuksessa seurattiin 225 eteläkorealaisen yliopisto-opiskelijan Facebook-käyttäytymistä: miten he lisäävät dataa omaan profiiliinsa ja miten he editoivat muiden heidän seinälleen linkkaamaa tai lähettämää materiaalia. Osanottajien itsetuntoa mitattiin kyselylomakkeiden avulla. Tutkimus julkistettiin INTERACT2013-tapahtumassa Etelä-Afrikassa.

Lue myös:

AVA / Emmi Maaranen

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja