Mainos

Facebook-huijausten uskotaan lisääntyvän

Facebook-sovellus lupaa paljastaa ensimmäisen tilapäivityksesi tai kaverisi tykkää linkistä, joka on näyttävinään videon laulaja Christina Aguileran pidätyksestä. Takana on kuitenkin huijaus, joka voi pahimmillaan viedä käyttäjän rahat.

Suomalaiset tietoturva-asiantuntijat arvioivat vastaavanlaisten huijausten lisääntyvän entisestään sosiaalisessa mediassa. Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo, että verkkorikolliset iskevät sinne, missä liikkuu eniten ihmisiä.

Myös Viestintäviraston Cert.fi-yksikön tietoturva-asiantuntijan Antti Kiurun mukaan huijauksia näyttää tulevan koko ajan lisää.

– Melkein joka viikko saa huomata omastakin Facebookista, että joku kaveri tykkää oudosta asiasta ja paljastuukin, että se on niin sanottu clickjacking-huijaus, Kiuru sanoo.

Hyppösen mukaan osa sähköpostihuijareista siirtyy mielellään sosiaalisiin medioihin, koska niissä suodattimet eivät ole yhtä hyviä kuin sähköposteissa.

– Sosiaalisessa mediassa filtteröinti on vielä alkutekijöissään. Facebookilla on mittavan kokoinen turvatiimi, mutta käyttäjämäärät ovat niin suuria, että siistinä pitäminen on vaikeaa, Hyppönen kertoo.

Huijauksia liikkuu myös Twitterissä ja videopalvelu Youtubessa.

Haksahtaminen helppoa

Huijauksissa verkkorikolliset hankkivat pääsyn käyttäjän Facebook-tiliin ja jakavat käyttäjän nimissä viestejä tämän kavereille. Kiurun mukaan Facebookissa huiputuksiin on helpompi haksahtaa kuin sähköpostissa, koska viesti tulee kaverilta, ei tuntemattomalta rahanpyytäjältä.

Viestien linkeissä voi olla haittaohjelma, joka kerää tietokoneilta muun muassa luottokorttitietoja. Linkeissä voidaan myös pyytää täyttämään arvontaa varten kännykkänumero. Pienellä printillä lukee, että kännykkänumeronsa kertova tilaa maksullisen palvelun.

Joskus käyttäjän nimissä keskustellaan tämän kavereiden kanssa ja pyydetään heiltä rahaa jollakin verukkeella.

Huijaukset ovat useimmiten englanninkielisiä, mutta suomeksi käännettyjä huijauksiakin on jo nähty. F-Secure ennakoi niiden vähitellen lisääntyvän.

– Suomalaisia on enemmän tai vähemmän huijaamalla saatu mukaan kääntämään tekstejä, Hyppönen sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.