Mainos

Facebook houkuttelee nuoria uurnille

Oikeusministeriö yrittää nostattaa nuorten äänestysintoa. Nuorempien äänestäjien houkuttelemiseksi ministeriö on perustanut vaaliaiheisen Facebook-ryhmän. Vaalit.fi-ryhmässä jaetaan perustietoa vaaleista, ja sen kautta pääsee myös kyselemään aiheesta vaaliviranomaisilta, esimerkiksi chat-keskustelun muodossa.

Ministeriö muistaa äänioikeusiän saavuttaneita nuoria myös kirjeellä, jolla näitä 120 000:ta nuorta pyritään patistelemaan uurnille.

Myös maahanmuuttajataustaisia kansalaisia yritetään innostaa äänestämään esimerkiksi heille suunnatulla vaalipaneelilla. Vaalitietoa on saatavilla netistä 20:lla eri kielellä. Maahanmuuttajista äänioikeutettuja ovat Suomen kansalaisuuden saaneet.

Laskentaruuhkaa luvassa

Ennakkoäänestyspaikkoja on lisätty aiemmasta, ja tämän toivotaan madaltavan nuortenkin kynnystä käväistä äänestyskopissa. Ennakkoäänestyksen suosion myötä vaalipäivän äänestyspaikkoja on vähennetty reippaasti aiemmasta ja ennakkoäänestyspaikkojen määrää lisätty.

Neljä vuotta sitten vaali-iltana ennakkoäänten laskenta venähti Uudenmaan vaalipiirissä lähelle iltayhtätoista. Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen arvioi, että huhtikuun 17. päivän iltana piina voi venyä jälleen pitkäksi, koska ennakkoäänten laskijoiden määrää ei esimerkiksi Uudellamaalla juuri voida lisätä tilanpuutteen vuoksi.

Ääntenlaskennan nopeuteen vaikuttaa äänestysprosentin ohella sekin, että kansanedustajan paikkaa tavoittelee tänä keväänä 300 ehdokasta enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Äänestysinto vaihtelee

Mielipidemittauksissa äänestysaktiivisuuden on ennakoitu nousevan korkeammaksi kuin edellisissä eduskuntavaaleissa, joissa ääntään käytti 67,9 prosenttia äänioikeutetuista. Pidemmällä aikavälillä äänestysinto on laskenut vaali vaalilta.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) veikkaa äänestysprosenttiin vain yhden prosenttiyksikön korotusta, mutta myöntää toivovansa, että aktiivisuus nousisi enemmänkin.

Toisaalta Brax on huolissaan siitä, että korkean äänikynnyksen alueille on povattu vain vähäistä äänestysinnokkuutta. Joissain vaalipiireissä, kuten Etelä-Savossa, piilevä äänikynnys saattaa nousta yli 14 prosenttiin.

-Jos äänen pelätään menevän hukkaan, sitä ei anneta, arveli Brax.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.