Facebook-elokuva, ketä kiinnostaa?

Facebook-elokuva The Social Network tulee tänään ensi-iltaan Suomessa. Elokuva kertoo, kuinka Harvardin yliopistossa opiskellut Mark Zuckerberg kehitti Facebookin ja kävi oikeutta palvelun omistajuudesta.

Yli 500 miljoonan käyttäjän yhteisöpalvelu on Suomessakin osa monien ihmisten arkea, mutta herättää samalla voimakasta kritiikkiä ja välinpitämättömyyden tunteita. Onkin jälleen aika kysyä: Facebook, ketä kiinnostaa?

"Vuoden tapaus"

Ottamatta kantaa elokuvan aiheeseen, siltä voi odottaa paljon. The Social Network on ollut arvostelu- ja yleisömenestys. Arvostettu elokuvakriitikko Roger Ebert toteaa, että elokuva on sen päähenkilön tavoin röyhkeän itsevarma ja tarkkanäköinen.

Elokuvafriikki näkee sielunsa silmin, kuinka ohjaaja David Fincher tekee paluuta Fight Club- ja Seitsemän-elokuvien kylmyyteen Benjamin Button -pehmoilun jälkeen. Paketin kruunaa industrial-rockin legendan Trent Reznorin tekemä musiikki.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg

- Syntynyt vuonna 1984 White Plainsissä New Yorkin osavaltiossa.

- Perusti Facebookin vuonna 2004 ja jätti opintonsa Harvardissa.

- Omaisuus Forbesin mukaan 6,9 miljardia dollaria. Yhdysvaltojen 35. rikkain ihminen, koko maailmassa 212. sijalla.

- Yli 1,2 miljoonaa fania Facebookissa.

Myös elokuvan tarina on poikkeuksellinen. Facebookin toimitusjohtaja, 26-vuotias Mark Zuckerberg onnistui lyhyessä ajassa luomaan maailmanlaajuisen verkkopalvelun, joka teki hänestä miljardöörin. Hän yhä innoittaa uusia yrittäjiä siitä, että verkkoon voi omalla sinnikkäällä työllään synnyttää jotain niin suurta ja hallittua kuin Facebook.

"Suuri vedätys"

Facebook-elokuva on hyvää bisnestä, jolla onnistutaan muuttamaan ainakin osa yli 500 miljoonasta käyttäjästä maksaviksi katsojiksi. Facebook on myös saavuttanut kulttuurissa sellaisen aseman, että siitä on useimmilla jokin mielipide, vaikka ei olisikaan itse jäsenenä palvelussa.

Nyt on siis ollut erityisen helppoa rakentaa mielikuva elokuvasta, joka "on pakko nähdä".

Elokuvaa myydään sillä väittämällä, että ihmisten välisiä suhteita ja yhteydenpitoa mullistaneen palvelun kehittänyt Zuckerberg olisi epäsosiaalinen ja ahne. Tämä kontrasti on niin herkullinen, että käsikirjoittaja Aaron Sorkin on oikonut sen edestä kaikki mutkat. Zuckerberg on itse todennut, että elokuva kuvaa totuudenmukaisesti hänen fleece-pukeutumistaan.

Elokuvaa on kyllä kiitelty teknisestä tarkkuudesta, mutta se ei lohduta katsojaa, joka ei ymmärrä ohjelmointia tai verkkotekniikoita. Tiedätkö, mikä on Wget?

Kahden tunnin raina nörttien riitelystä on kuorrutettu laulaja Justin Timberlaken sivuosalla.

Ketä kiinnostaa?

Kysyimme MTV3 Uutisten Facebook-sivulla, kiinnostaako Facebook-elokuva.

"EI KIINNOSTA NIIN PALJON ETTÄ MAKSAISIN SIITÄ... VARMAAN KYLLÄN TULEN JOSKUS LATAAMAAN SEN JA KATSOMAAN." - Janne Granström

"Toki moinen ilmiö kiinnostaa! Mennään perheen nuorison kanssa yhdessä." - Timo Ketonen

"Leffahan on tehty ilman FB:n perustajan Mark Zuckerbergin suostumusta, ja hän esitetään filmissä sosiaalisesti kyvyttömänä hahmona ja myös ystäviään huijanneena. Osaksi filmi kuulemma on totuudenmukainen, mutta ainakin teknologiagurut Amerikoissa raportoivat, että vaikka filmissä on vetävä juoni ja kerronta, se on vain osaksi totuudenmukainen. Eli että kyseessä on kuitenkin vain Hollywood filmi...Menen ehkä katsomaan jos ehdin, itseäni se ainakin kiinnostaa!" - Nina Suomalainen

"Voishan tuo olla omalla tavalla kiinostavakin leffa . . menisinkö . . (!) - maksaa 12;oo egee leffasta - HYI HITTO !" - Jussi Kainulainen

"Ei mennä. Enempi feisbuukkaajien juttu." - Harri Närhi

Lue myös:

    Uusimmat