Alkavalla kaudella F1-sarjassa ajetaan aiempaa pienemmillä moottoreilla ja renkaiden vaihdot sallitaan kilpailun aikana. Aika-ajon uudet säännöt muuttavat kolmivaiheiseksi pudotuskilpailuksi.
Uudessa järjestelmässä aika-ajoissa ajetaan ensin 15 minuutin jakso, jonka kuusi hitainta autoa täyttävät lähtöruudut 17-22. Viiden minuutin tauon jälkeen alkaa uusi varttitunnin jakso, jonka hitain kuusikko vie ruudut 11-16. Lähtöruudukon kymmenen kärkipaikkaa ratkeaa aika-ajon kolmannessa jaksossa, joka kestää 20 minuuttia.
Kahden ensimmäisen jakson aikana autojen polttoainemäärä on vapaa ja jatkosta pudonneet autot saa tankata ennen kilpailua. Aika-ajon päättävään jaksoon osallistuvat autot tankataan sillä polttoainemäärällä, jolla ne aloittavat kilpailun. Polttoaine, joka kuuluu jakson aikana, voidaan lisätä tankkiin ennen kilpailun alkua. Autot punnitaan viimeiseen aika-ajojaksoon tultaessa.
Uusi järjestelmä tarkoittanee, että päätösjaksolla ajetaan ensin kotva tankkia tyhjäksi ja yritetään sen jälkeen uusilla renkailla nopeaa kierrosta. Taktiikan paikkaa syntyy siitä, että kakkosryhmän kärki pääsee ykkösryhmän häntää parempaan asemaan voidessaan päättää kisataktiikasta (polttoainemäärästä) lähtöpaikastaan tietoisena.
Tehohävikki ja värinä haasteina
Moottorikoon kutistuminen kolmelitraisesta V10-moottorista 2,4-litraiseen V8-moottoriin vaikuttaa moneen asiaan. Keskeisimmät muutokset ovat noin 200 hevosvoimalla putoava huipputeho ja heikentyvä vääntö. Tehoa F1-koneissa on alkavalla kaudella noin 730-750 hevosvoimaa.
V8-moottorit ovat kymmenisen senttiä lyhyempiä kuin V10-moottorit, mutta paino pysyy liki ennallaan, kun koneen minimipainoksi määrättiin 95 kiloa. Insinöörien haasteina ovat V8-kisamoottorille tyypillinen voimakas värinä seurannaisvaikutuksineen sekä koneen kesto.
Pienemmillä koneilla ajetaan kovemmilla käyntinopeuksilla kuin V10-moottoreilla, joka rassaa niiden sietokykyä. V8-moottorin heikompi vääntö myös huonontaa ajettavuutta V10-moottoriin nähden.
V8-moottoreiden mukana kierrosaikojen arvioidaan heikentyvän 1-2 sekuntia viime kauteen nähden. Tilanne kuitenkin elää koko ajan. Kun Cosworthin V8-koneen maksimikäyntinopeus ylitti 20000 kierrosta jo ennen kauden alkua, voi vain arvailla, missä kärkitallit liikkuvat syksyllä.
Pienempi moottori tarvitsee vähemmän polttoainetta ja jäähdyttävää ilmaa. Tämä näkyy ajokkien peräpään koon hoikentumisena ja sivuponttooneissa, joiden alareuna kaartuu sisäänpäin. Uusien moottoreiden myötä kaikki tallit ovat siirtyneet seitsenvaihteisiin vaihdelaatikoihin.
Autojen suunnittelussa downforcen sijaan on painoa pantu entistä paremmalle aerodynamiikalle. Huippunopeutta on haluttu löytää entiseen malliin, vaikka moottoritehot ovat heikentyneet.
Rengaspeli palaa radoille
Alkavalla kaudella nähdään F1-kisojen aikana taas renkaanvaihtoja. Kuljettajat saavat käyttää kisaviikonvaihteessa haluamallaan tavalla seitsemän settiä kuivan kelin renkaita. Se palauttaa kisoihin erikoispehmeät kumiseokset.
Sääntö hyödyttää ennen muuta Bridgestonea, joka oli Ferrarin kanssa hallitsevassa asemassa ennen kuin viime kaudelle siirryttiin ajamaan koko kisa samoilla renkailla. Tuolloin Michelin karkasi hallitsevaan asemaan. Alkavan kauden kilpailuasetelmasta rengasvalmistajien välillä odotetaan tasaista.
Uusien sääntöjen mukaan aika-ajo ja kilpailu on ajettava samanlaisella rengasseoksella, joka on valittava lauantain harjoitusjakson päätteeksi.
(MTV3-STT)