F1:stä tuttu rengaspomo alkaa ajaa ambulanssia Italian pahimmalla korona-alueella: "Naisystäväni ei ole kovin iloinen, mutta minun on pakko tehdä näin"

Rengasvalmistaja Pirellin moottoriurheilujohtaja Mario Isola on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi ensihoitajaksi Lombardiassa, Italian pahimmalla koronavirusalueella, kertoo The Sun.

Isolan pitäisi olla tänään Hanoissa historian ensimmäisessä Vietnamin GP:ssä, mutta maailmalla vallitseva tilanne on keikauttanut hänenkin kalenterinsa täysin uusiksi.

Sunnuntai-illasta alkaen Isola työskentelee vapaaehtoisena ambulansikuljettajana ja ensihoitajana kotimaisemissaan Milanossa. Hän myöntää olevansa hermostunut mutta painottaa, että auttaminen on tässä tilanteessa hänen velvollisuutensa.

– Ensihoitajina tiedämme, että meidän täytyy joskus ottaa riskejä. Nyt ongelma on se, että joka kerta kun radiosta kuuluu uusi tehtävä, tiedämme asettavamme itsemme vaaraan, Isola sanoo The Sunin haastattelussa.

– Naisystäväni ei ole kovin iloinen, mutta teen näin, koska minun on pakko.

Koronavirukseen on kuollut Lombardiassa yli 8 000 ihmistä, ja sairastuneita on 50 000. Koko Italiassa tartuntoja on noin 124 000 ja kuolleita 15 000.

Isola alkoi tehdä vapaaehtoista ensihoitotyötä ensimmäisen kerran jo 18-vuotiaana. Hän on ollut viime viikot jumissa kotonaan oltuaan maaliskuun puolivälissä Australiassa, missä piti ajaa kauden ensimmäinen F1-osakilpailu.

Kotikaranteeninsa aikana Isola on hoitanut Pirellin asioita etänä, mutta siinä sivussa hän on myös auttanut hätäkeskustoiminnassa.

Isola kertoo varautuneensa tulevaan käymällä keskusteluita muiden ensihoitajien kanssa.

– Olemme yhteisö, ja jaamme tietoa tapahtuneesta. Tämä vaikuttaa eniten psykologiseen puoleen. Vaikeinta on se, että emme saa kuljettaa sairastuneiden läheisiä mukanamme sairaalaan. Yleensä otamme jonkun läheisen mukaan, koska se on tärkeää potilaan kannalta.

– Nyt ihmiset tajuavat, että kun viemme heidän läheisensä, se saattaa olla viimeinen kerta, kun he näkevät läheisensä elossa. Se on todella vaikea paikka myös meille.

Isola on ollut mukana luomassa Milanoon järjestöä, joka kouluttaa muun muassa vapaaehtoisia ambulanssikuljettajia. Järjestö aloitti toimintansa vuonna 2004, ja se on kouluttanut tähän mennessä noin 7 000 vapaaehtoista.

Ensihoitotyön lisäksi osa vapaaehtoisista – Isola mukaan lukien – tarjoaa myös muunlaista tukea paikallisyhteisössä, esimerkiksi kuljettavat lääkintätarpeita vanhoille ihmisille.

– Yritämme auttaa ihmisiä, jotka ovat avun tarpeessa. Tämä ei ole vain terveydellinen vaan myös sosiaalinen hätätila.

Lue myös:

    Uusimmat