Kauden 2009 F1-kalenteri:
29. maaliskuuta Australian GP
5. huhtikuuta Malesian GP
19. huhtikuuta Kiinan GP
26. huhtikuuta Bahrainin GP
10. toukokuuta Espanjan GP
24. toukokuuta Monacon GP
7. kesäkuuta Turkin GP
21. kesäkuuta Ison-Britannian GP
12. heinäkuuta Saksan GP (Nürburgring)
26. heinäkuuta Unkarin GP
23. elokuuta Euroopan GP (Valencia)
30. elokuuta Belgian GP
13. syyskuuta Italian GP
27. syyskuuta Singaporen GP
4. lokakuuta Japanin GP
18. lokakuuta Brasilian GP
1. marraskuuta Abu Dhabin GP
Alustava lähetysaikataulu katsottavissa täällä!
F1-kuljettajien kilpailunumerot kaudella 2009:
1 Lewis Hamilton, McLaren
2 Heikki Kovalainen, McLaren
3 Felipe Massa, Ferrari
4 Kimi Räikkönen, Ferrari
5 Robert Kubica, BMW
6 Nick Heidfeld, BMW
7 Fernando Alonso, Renault
8 Nelson Piquet, Renault
9 Jarno Trulli, Toyota
10 Timo Glock, Toyota
11 Sébastien Buemi, Toro Rosso
12 Sebastien Bourdais, Toro Rosso
14 Mark Webber Red Bull
15 Sebastian Vettel Red Bull
16 Nico Rosberg, Williams
17 Kazuki Nakajima, Williams
18 Jenson Button, Brawn GP
19 Rubens Barrichello, Brawn GP
20 Adrian Sutil, Force India
21 Giancarlo Fisichella, Force India
F1-kauden 2009 uudet säännöt:
Formula ykkösissä palataan urattomiin sliksirenkaisiin. Edelliset 10 kautta lajissa käytettiin urarenkaita. Renkaista saatava pito paranee näin arviolta 20 prosentilla. Kuljettajien täytyy vanhaan malliin käyttää kilpailun aikana sekä kovempaa että pehmeämpää kuivan kelin rengasseosta. Rengasvalmistaja Bridgestone on luvannut tehdä täksi kaudeksi aiempaa suuremmat erot seoksien välille.
F1-autoihin tulee sallituksi, muttei pakolliseksi, jarrutusenergian taltioimisen ja uudelleenkäytön mahdollistava KERS-laite. Kuljettaja voi napin painalluksella vapauttaa KERS:n varastoimat 80 lisähevosvoimaa 6,7 sekunnin ajaksi per kierros. KERS parantaa kierrosaikaa arvioiden mukaan noin 0,2 sekuntia. KERS-laite painaa noin 30 kilogrammaa, joten se huonontaa auton painojakaumaa.
F1-autojen aerodynamiikkaa on huononnettu kieltämällä autoista lisäsiivekkeet ja ilmanohjaimet. Tämän seurauksena auton tuottama downforce (autoa sen liikkuessa rataan painava voima) vähenee ja kierrosajat hidastuvat. Aerodynamiikkamuutoksilla tähdätään myös siihen, etteivät autot olisi enää niin herkkiä edellään ajavan auton aiheuttamille ilmavirtauksille, jolloin ohitusten suorittaminen kävisi helpommin.
Autojen takasiipeä on korotettu 15 senttimetrillä ja kavennettu 25 senttimetrillä. Auton perässä pohjan ilmavirtauksia ohjailevan diffuusorin muotoa on muutettu siten, että se tuottaa entistä vähemmän downforcea. Auton etusiipeä on madallettu 7,5 senttimetrillä ja levennetty 40 senttimetrillä.
Kuljettaja pystyy ajonsa aikana muuttamaan etusiiven kulmaa maksimissaan kahdesti per kierros. Kuljettajalla on siiven kulmaan kuuden asteen säätöalue.
Jokaisella kuljettajalla on kauden aikana käytössään kahdeksan moottoria. Kuljettaja saa vaihtaa moottoriaan vapaasti ja ilman rangaistusta kesken kisaviikonlopun tai kisaviikonloppujen välillä, kunhan pysyy kahdeksan moottorin kausikiintiön sisällä. Yhdeksännen moottorin käyttöönotosta rangaistaan pudottamalla lähtöruutua kymmenellä pykälällä. Moottorien kierroslukurajoitus lasketaan viimevuotisesta 19 000:sta 18 000 rpm:ään.
Kauden aikana ei saa ajaa lainkaan erillisiä testijaksoja, joten kaikki testaaminen pitää hoitaa GP-viikonloppujen perjantaiharjoituksissa.
Turva-autosääntöä on muutettu siten, että varikolle saa mennä heti turva-auton tullessa radalle. Kuljettajia estetään kaahaamasta varikolle liian nopeasti määräämällä jokaiselle kuljettajalle sijaintiin perustuva minimiaika, joka hänen pitää vähintään käyttää ajaessaan varikolle turva-auton tullessa radalle. Jos kuljettaja saapuu varikolle minimiaikaansa nopeammin, saa hän rangaistuksen.
(MTV3)