Mainos

F-Secure: Suomen ja Viron nettihyökkäyksillä ei yhteyttä

Yleisradio ja STT ovat jättäneet web-palveluihinsa kohdistuneista hyökkäyksistä tutkintapyynnön KRP:lle.

Asiantuntijan mukaan Viron ja Suomen nettihyökkäyksillä ei todennäköisesti ole kytköksiä toisiinsa

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo edelleen, että Suomen ja Viron nettihyökkäyksien takana ovat eri tekijät tai ryhmät.

Brittiläinen The Times julkaisi tänään verkkolehdessään listan Viroon nettihyökkäyksiä tehneiden tietokoneiden IP-osoitteista, joita virolaiset atk-asiantuntijat ovat jäljittäneet siitä asti, kun Viron valtionhallinnon internetsivuille hyökättiin patsaskiistan aikana.

Jäljitykset paljastavat hyökkäysten takana olleen runsaasti venäläisviranomaisia, mutta suomalaisasiantuntijan mukaan Venäjän valtiohallinnon osoitteita listoissa on näkynyt jo aiemminkin.

- Kaikki tieto, mitä meillä näistä hyökkäyksistä on, niin mitään suoria linkkejä näihin Venäjän ministeriöihin lähteistä tuleviin hyökkäyksiin ei voida osoittaa. On tiedossa, että siellä joitain yksittäisiä hyökkäyksiä on tullut myös ikään kuin virallisista osoitteista, mutta ne todennäköisesti on ihan yksityishenkilöitä, jotka voi olla mukana tässä touhussa eli kyse ei ole meidän näkemyksen mukaan mistään valtion virallisesta hyökkäyksestä, Hyppönen uskoo.

Niin Viroon kuin Suomeenkin tällä viikolla kohdistuneista nettihyökkäyksistä osan tiedetään olevan myös motivoituja ja enemmän organisoituja, eli laajalle levinnyttä BotNet hyökkäysverkkoliikennettä.

Suomeen ja Viroon tehdyt hyökkäykset on kuitenkin toteutettu teknisesti eri tavalla.

- Suomessa tätä hyökkäysliikenteestä ainakin osa on tällaista vertaisverkkoliikennettä, jota saadaan kohdistettua ikään kuin väärään osoitteeseen ja se aikaansaa näin tietoliikenneruuhkan. Tämmöisiä hyökkäyksiä taas Virossa ei ole nähty lainkaan. Tämä osoittaisi sen, että kyse on eri hyökkääjistä ja hyökkäyksistä, Hyppönen analysoi.

Nettihyökkäyksien kohteeksi joutuneet Yleisradio ja STT ovat jättäneet tutkintapyynnön Keskusrikospoliisille.

Hyppönen olettaa, että KRP:stä lähtee ensimmäiseksi virka-apupyyntöjä Romaniaan, missä osa epäillyn Teamelite-ryhmän johtajista toimii. Hakkeriryhmä uhkasi alkuviikosta suomalaisia palveluita verkkohyökkäyksillä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.