Mainos

EY-tuomioistuin tukee Marks & Spenceriä

Tuomioistuimen mukaan yhtiö voi tietyissä tapauksissa vaatia verovähennyksiä muissa EU-maissa sijaitsevien tytäryhtiöidensä tappioista. Ratkaisulla odotetaan olevan laajoja vaikutuksia.

EY-tuomioistuin asettui tänään tukemaan ehdollisesti brittiyhtiö Marks & Spenceriä verokiistassa, jolla voi olla vaikutuksia myös Suomen verojärjestelmään.

Tuomioistuimen mukaan Marks & Spencer voi tietyissä tapauksissa vaatia Britannian verotuksessa vähennyksiä muissa EU-maissa sijaitsevien tytäryhtiöidensä tappioista. Yrityksen on kuitenkin osoitettava, ettei näitä tappioita voida ottaa huomioon tytäryhtiöiden sijaintivaltion verotuksessa.

Marks & Spencer on yksi Britannian suurimmista vähittäiskauppaketjuista. Uutistoimisto Reutersin mukaan yhtiö tutustuu parhaillaan päätökseen.

Monilla brittiyhtiöillä on vetämässä samanlaisia verovähennyspyyntöjä, joten ratkaisulla on uumoiltu olevan laajoja yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Suomi odottaa myös ennakkoratkaisua

Verologo

Suomessa korkein hallinto-oikeus on pyytänyt EY-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua sen käsiteltävänä olevassa konserniavustusasiassa, jossa ovat osallisina brittiläinen ja suomalainen yhtiö.

Suomessa yhtiö voi vähentää verotuksessa voitoistaan saman konsernin toisen yhtiön tappiot, jos molemmat yhtiöt ovat kotimaisia.

Suomi katsoo, että konserniavustuksen poistaminen kokonaan voisi syödä intoa perustaa uusia, suurella riskillä toimivia innovatiivisia yrityksiä. Verovähennysoikeuden lakkauttaminen saattaisi myös johtaa turhiin yritysjärjestelyihin.

Marks & Spencerin tapauksessa EY-tuomioistuin tarkasteli siis sijoittautumisvapautta. Se katsoi, että Britannian lainsäädäntö merkitsee tämän vapauden rajoittamista.

Keskuskauppakamarin mukaan Marks & Spencer -ratkaisusta ei pidä tehdä hätäisiä päätöksiä. Se ei ole riittävä peruste konserniavustusjärjestelmämme romuttamiseen.

Suomen järjestelmä eroaa monessa olennaisessa kohdassa nyt ratkaisun saaneesta Englannissa sovelletusta järjestelmästä, sanoo Keskuskauppakamari kannanotossaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.