EY-tuomioistuin: Suomen yhtiöverojärjestelmä laiton

EY-tuomioistuimen mukaan Suomen yhtiöveron hyvitysjärjestelmä on laiton. Tuomioistuimen tiistaina Luxemburgissa antaman päätöksen mukaan se estää pääomien vapaata liikkuvuutta EU:n alueella.

Suomen korkein hallinto-oikeus oli pyytänyt EY-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua maamme yhtiöveron hyvitysjärjestelmän yhteensopivuudesta EY-oikeuden kanssa. KHO halusi tietää, onko Suomen yhtiöveron hyvitysjärjestelmä pääomien vapaata liikkuvuutta koskevien artiklojen vastainen, kun yhtiöverojen hyvitysjärjestelmää sovelletaan vain kotimaisen osakeyhtiön maksamiin osinkoihin.

Suomen järjestelmässä Suomessa asuva osingonsaaja on saanut kotimaisen yhtiön maksaman osinkotulon verottomana. Tuomioistuimen lopullinen päätös noudatti maaliskuussa annettua alustavaa päätöstä.

Jopa sadattuhannet voivat hakea veropalautuksia

Jopa sadattuhannet suomalaiset voivat hakea veropalautuksia EY-tuomioistuimen päätöksen jälkeen. -Kyllä se näin on katsottu, että oikeus on olemassa, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Pauli K. Mattila arvioi STT:lle.

Mattilan mukaan pelkästään Nordean omistajia on ollut Suomessa satojatuhansia aikana, jolta palautuksia on periaatteessa mahdollista hakea. Myös TeliaSoneralla on Suomessa paljon omistajia, joille saattaa avautua mahdollisuus palautuksiin. Mattila arvioi, että palautuksia on mahdollista hakea jopa viiden vuoden ajalta.

Yksityishenkilöiden ohella myös yritykset ovat Mattilan mukaan oikeutettuja palautuksiin. Sen sijaan sijoitusrahastojen kautta ulkomaisia yrityksiä omistaneilla oikeutta ei ole.

Yksityishenkilöiden omistukset ulkomaisissa yrityksissä ovat yleensä pieniä, mutta yrityksillä omistukset voivat olla merkittäviäkin. Mattilan mukaan palautusten määrä saattaa nousta noin 10 miljoonaan euroon, mikä ei ole hänen mielestään ongelma valtiontaloudelle. Palautuksiin liittyvä byrokratia voi sen sijaan olla suurempikin pulma. Mattila vaati verohallintoa ja valtiovarainministeriötä sopimaan menettelytavoista, jotta palautuksista ei tulisi liian monimutkainen prosessi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat