EY-tuomioistuin pitää Suomen sairausvakuutuslinjaa oikeana

EY-tuomioistuimen päätöksen mukaan eläkeläisen sairausvakuutusmaksut määräytyvät sekä hänen kotimaastaan että muista EU-maista saatujen eläkkeiden summasta.

Suomi saa edelleen periä sairausvakuutusmaksuja eläkkeistä, joita on maksettu muista EU-maista kuin Suomesta. Maksuja perittäessä on kuitenkin otettava huomioon, onko samanlaisia maksuja jo kertaalleen suoritettu toiseen maahan.

EY-tuomioistuin antoi ennakkoratkaisunsa korkeimman hallinto-oikeuden pyynnöstä.

KHO:n käsittelyssä on juttu, jossa Suomessa asuva, sekä Suomesta että Ruotsista kansan- ja työeläkettä saanut eläkeläinen valitti verotuksestaan. Hän vaati, että Ruotsista saatuja eläkkeitä ei otettaisi mukaan hänen verotettavaan tuloonsa, jonka mukaan hänen sairausvakuutusmaksunsa lasketaan.

EY-tuomioistuimen päätöksen mukaan eläkeläisen sairausvakuutusmaksut määräytyvät sekä hänen kotimaastaan että muista EU-maista saatujen eläkkeiden summasta. Sairausvakuutusmaksut eivät saa kuitenkaan olla suuremmat kuin eläkeläisen kotimaastaan saama eläke. Suomen nykykäytäntö on tuomioistuimen päätöksen mukainen.

Eläkeläisen itse todistettava maksunsa

EY-tuomioistuin linjaa, että jos sairausvakuutusmaksujen kaltaisia maksuja on jo peritty toisessa EU-maassa, ei niitä saa enää periä eläkeläisen nykyisessä kotimaassa. Maksujen suorittamisen todistaminen näyttäisi kuitenkin jäävän eläkeläiselle.

- Jos työaikana maksetaan jo maksuja, jotka kattavat myös eläkeaikaisia sairausetuuksia, niin tällaiset maksut saisi vähentää tästä sava-maksujen maksupohjasta. Mutta asianosaisen täytyy osoittaa täällä Suomessa, että häneltä on jo peritty tällaisia maksuja muualla, selvittää hallitusneuvos Marja-Terttu Mäkiranta sosiaali- ja terveysministeriöstä.

20 000 saa eläkettä muualta

Verohallinnossa arvioidaan varovaisesti EY-tuomioistuimen päätöstä. Toiseen maahan maksettujen sairausvakuutusmaksujen todistelu toisi sinnekin lisätöitä.

- Jos olisi ilmeistä, että sairausvakuutusmaksuja olisi jossain maassa maksettu, niin silloin tarvittaisiin kyseisen maan verottajalta selvitys asiasta. Silloin täytyisi miettiä, että pitäisikö jokaisen verovelvollisen pyytää selvitys erikseen vai voisiko kyseeseen tulla joku yleinen verottajan lausunto, pohtii ylitarkastaja Mirjami Saarelma verohallituksesta.

- Tietenkin vaihdamme jo nyt monenlaisia tietoja monien maiden kanssa, joten sinänsä se ei olisi mitenkään epätavallista.

Verohallinnon arvion mukaan Suomessa on noin 20 000 ihmistä, jotka ovat saaneet eläkettä Suomen lisäksi myös toisesta EU-maasta. Kyseessä ovat lähinnä Ruotsissa työskennelleet paluumuuttajat.

- Meillä on se käsitys täällä sosiaali- ja terveysministeriössä, että Ruotsissa ei ainakaan tällä hetkellä peritä työntekijöiltä sairausvakuutusmaksuja, vaan työnantaja maksaa ne. Silloin ei olisi tällaisia maksuja, joita voitaisiin ottaa huomioon täällä Suomessa. Näin näyttäisi, ettei mitään suurta mullistusta olisi tulossa, hallitusneuvos Mäkiranta pohtii.

Lopullisesti EY-tuomioistuimen kannan punnitsee korkein hallinto-oikeus, joka ratkaisee eläkeläisen valituksen Suomessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat