Mainos

EY-tuomioistuimelta päätös Vaxholmin kiistassa

Tuomioistuimen päätös koskee ns. Vaxholmin jupakkaa. Latvialainen yritys oli 2004 saanut urakan rakentaa koulurakennus Vaxholmin saaristokuntaan lähelle Tukholmaa.

EY-tuomioistuimen mukaan Ruotsin rakennustyöväenliiton kolmen vuoden takainen saarto liettualaista rakennusfirmaa kohtaan esti palvelujen vapaata tarjontaa. Tuomiossa todetaan myös, että ammattiliittojen työtaisteluoikeus on yksi perusoikeuksista.

Tuomioistuimen päätös koskee ns. Vaxholmin jupakkaa. Latvialainen yritys oli 2004 saanut urakan rakentaa koulurakennus Vaxholmin saaristokuntaan lähelle Tukholmaa. Ruotsin rakennustyöväenliitto vaati ruotsalaisten työehtosopimusten noudattamista ja laittoi työmaan saartoon. Latvialaisyritys meni lopulta konkurssiin.

Euroopan ay-liike pettynyt ratkaisuun

Euroopan ammattijärjestöjen kattojärjestö EAY on pettynyt EY-tuomioistuimen päätökseen Ruotsin rakennustyöväenliiton epäoikeutetuksi määritellystä työtaistelusta.

Kolmen vuoden takainen saarto latvialaista rakennusfirmaa kohtaan esti ratkaisun mukaan palvelujen vapaata tarjontaa.

EAY sanoo kannanotossaan, että päätös oli odottamaton. Järjestö on huolissaan sen vaikutuksista pohjoismaisiin kollektiivisiin neuvottelujärjestelmiin. Ruotsin mallia se pitää joustavana ja erittäin menestyksellisenä. Se vastaa myös EU:n komission tavoitteita.

Järjestön mielestä ratkaisu sisältää myös myönteisiä piirteitä, kuten ammattiliittojen oikeuden työtaisteluihin palkkadumppauksen estämiseksi. Se tukee näin EY-tuomioistuimen viikko sitten tekemää päätöstä Viking Linen ja Suomen merimiesunionin välisessä kiistassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.