Mainos

EY-julkisasiamies: Lintudirektiiviä rikottu

Suomi on saanut EU:lta huomatukset sekä lintujen että liito-oravien kohtelusta.

EY-julkisasiamies sanoo, että Suomi on rikkonut lintudirektiiviä Natura-ehdotuksessaan. Asiamiehen mukaan Suomi rikkoi EU:n direktiiviä, koska ehdotuksessa ei osoitettu lintujen erityissuojelualueita täydellisesti.

Suomi myönsi, että se ei kyennyt ilmoittamaan erityissuojelualueita määräajassa. Sen sijaan Suomi kiisti EU:n komission väitteet siitä, että lintudirektiivin mukaisia erityissuojelualueita olisi ollut Natura-luettelossa liian vähän.

EY:n julkisasiamiehen ratkaisuehdotus ei sido tuomioistuinta, mutta lopullinen tuomio on useimmiten samankaltainen.

Suomi on saanut EU:n komissiolta virallisen huomautuksen myös liito-oravien pesimäpaikoista. Komissio katsoo, että Suomi ei ole tarpeeksi huolellisesti selvittänyt mahdollisuuksia suojella liito-oravien elinympäristöjä Muurlan ja Lohjanharjun välisen moottoritiehankkeen yhteydessä. Tieosuus on viimeinen puuttuva osa Helsingin ja Turun välisestä moottoritiestä.

Komissiolle viime vuonna toimitetussa kantelussa kirjoitettiin, että Nummi-Pusulan Raatin kylässä on jo hävitetty liito-oravan elinympäristöjä tiehankkeen yhteydessä. Kantelun jälkeen komissio toimitti Suomelle selvityspyynnön tien suunnitteluprosessista ja hankkeen vaikutusten arvionnista. Komissio katsoo tämän vastauksen perusteella, että tien ympäristövaikutuksia arvioitaessa ei otettu huomioon kaikkia reittivaihtoehtoja ja tekijöitä. Liito-oraviin kohdistuvia vaikutuksia ei selvitetty tarpeeksi tarkasti. Näin ollen Suomi olisi toiminnallaan rikkonut ympäristövaikutusten arviointia sekä luontotyyppien suojelua koskevia direktiivejä vastaan. Suomen vastauksessa todettiin mm. että liito-oravia on kaikkialla kyseisellä alueella.

Tielinjan siirtäminen ei siten näyttäisi muuttavan tilannetta liito-oravien kannalta yhtään paremmaksi. Raatin kylän kohdalla tutkittiin kahta tielinjausvaihtoehtoa, eteläistä ja pohjoista, joista valittiin viime kesänä eteläinen. Kummallakin vaihtoehdolla olisi liito-oravaan samanlaiset vaikutukset. Kaksi esiintymää häviäisi ja yksi heikentyisi. Selvitysten ja linjausten tarkistamisten jälkeen hanke johtaa kaikkiaan yhden lisääntymis- ja levähdyspaikan häviämiseen ja viiden paikan lievään heikentämiseen.

Suomen tulee vastata komission antamaan huomautukseen kahden kuukauden kuluessa sen saapumisesta, eli viimeistään 20. toukokuuta. Ellei vastaus tyydytä komissiota voi se esittää perustellun lausunnon. Siitä seuraava vaihe on asian vieminen EY:n tuomioistuimen käsiteltäväksi. Suomi on ainoa EU-maa josta liito-oravia löytyy. Laji on EU:ssa määritelty erityistä suojelua tarvitsevaksi lajiksi, jonka elinympäristöä ei saa heikentää ilman poikkeuslupamenettelyä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.