Mainos

Expressen: Persson tiesi vankilentojen käyneen Ruotsissa

Ruotsissa on kohistu tänään iltapäivälehti Expressenin tiedoista, joiden mukaan Yhdysvaltain salaisia vankilentoja kulki myös Ruotsin kautta. Silloisen pääministerin Göran Perssonin hallitus tiesi lehden mukaan terroristiepäiltyjen kuljetuksista mutta salasi ne.

Lehti perusti tietonsa nimettömiin puolustuslähteisiin.

Puolustusvoimat vahvisti lehdelle tienneensä yhdestä vankilennosta. Sen sijaan Göran Persson ei suostunut kommentoimaan asiaa uutistoimisto TT:lle.

Expressenin lähteen mukaan Ruotsin puolustusministeriö sai vuonna 2005 vihiä siitä, että Yhdysvalloista oli tulossa epäilty vankikuljetus. Ministeriö määräsi puolustusvoimien erikoisjoukot vakoilemaan Arlandaan laskeutunutta amerikkalaiskonetta. Tiedustelua pidettiin hyvin pienen piirin tietona.

Kone täynnä huppupäisiä vankeja

Epäilyt vahvistuivat, sillä kone oli täynnä tuoleihin kiinni kytkettyjä vankeja, joilla oli mustat huput päässään.

- Siitä, mitä pystyimme näkemään koneen sisätiloista, voi päätellä, että kyse oli vankikuljetuksesta. Vangeilla oli huput, eivätkä he päässet liikkumaan, kertoi Expressenin lähde.

Puolustusvoimien lehdistöpäällikkö Roger Magnergård vahvisti, että kyseinen kone oli tarkastettu.

- Olemme tutkineet koneen, mutta muita kommentteja en anna, hän sanoi lehdelle.

Kone lähti tämän jälkeen kohti lopullista päämääräänsä, todennäköisesti johonkin keskustiedustelupalvelu CIA:n salaisista pidätys- ja kidutuskeskuksista.

Ei protestia USA:lle

Hallitus ei missään vaiheessa protestoinut Yhdysvalloille vankikuljetuksen reitistä. Perssonin hallitus ei ole myöskään myöntänyt, että sillä olisi ollut tietoa laittomista kuljetuksista.

Persson viestitti perjantaina sihteerinsä välityksellä uutistoimisto TT:lle, ettei hän kommentoi Expressenin tietoja.

EU:n parlamentti ja monet ihmisoikeusjärjestöt - myös Amnesty International - ovat tuominneet salaiset vankikuljetukset. EU-maat eivät parlamentin pyynnöstä huolimatta tehneet tyhjentävää selvitystä salaisista pidätyskeskuksista ja vankien kuljetuksista.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.