Mainos

Ex-valtiovarainministeri Viinanen käyttäisi juustohöylää

Entisen valtiovarainministerin Iiro Viinasen mielestä valtion budjettia voisi tasapainottaa tasaisilla, pitkäkestoisilla leikkauksilla.

Viinanen sanoi Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew:n haastattelussa, että hallitus joutuu ennemmin tai myöhemmin tekemään kipeitä leikkauksia ja rakenteellisia uudistuksia.

Hänen mielestään juustohöylämäinen leikkaaminen on hyvä keino, jos muista leikkauksista ei päästä sopuun.

– Riittäisi, että neljäksi vuodeksi esimerkiksi tehtäisiin ohjelma, jossa leikataan kaikkia kustannuksia, kaikkia budjetin numeroita - sanotaan nyt pari kolme prosenttia. Silloin alkaisimme olla oikealla tasolla seuraavan hallituksen toimikauden puolivälin aikoihin, Viinanen sanoo.

– Täytyy muistaa, että sinäkin aikana me velkaannumme 15 miljardia lisää, ehkä 20 miljardia, ja silloin aletaan olla sellaisissa luvuissa, että niiden kanssa on vaikea elää.

Nuorille palkkaa työpanoksen mukaan

Nykyisen velkaantumisen suhteen Viinanen myöntääkin, että "kylmät väreet siinä menee".

Viinasen mukaan leikkausvaraa olisi esimerkiksi elinkeinotuissa ja kehitysavussa. Nuoret olisi Viinasen mukaan tärkeää saada töihin eikä heidän palkkansa tarvitsisi olla työehtosopimuksen mukainenkaan.

– Sellaista palkkaa pitäisi pystyä maksamaan, mikä vastaa työpanosta. Kyllä palkkataso aikanaan nousee oikealle tasolle.

Ristivetoa ollut ennenkin

Viime aikoina julkisuudessa on epäilty pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen yhteistyökykyä.

Viinasen mielestä hallituspuolueilla on aiemminkin ollut suuria linjaeroja, mutta nykyään niistä kerrotaan julkisuuteen aiempaa useammin.

Viinanen muisteli Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew:n haastattelussa, että etenkin Esko Ahon hallituksessa 90-luvulla ministereiden välillä on paljonkin eripuraa.

– Kun olen noita vanhoja muistiinpanoja lueskellut aina ohimennen, niin oikein itsekin hämmästyy, kuinka paljon ristivetoa siellä oli. Silloin pidettiin mölyt mahassa, eli aika harvoin niistä kuitenkaan julkisuuteen kerrottiin. Erityisesti Ahon hallituksen aikana oli kuitenkin ristivetoa. Lipposen hallituksen aikana oli vähän kovempi kuri muille ministereille pääministerin toimesta ja silloin oli rauha maassa, Viinanen muistelee.

Viinanen toimi 1990-luvun alun laman ajan valtiovarainministerinä ja jatkoi tehtävässä seuraavassa hallituksessa talouden jo käännyttyä nousuun.

Viinanen sanoo, että nykyhallituksen on pakko pystyä tekemään koviakin päätöksiä talouden pelastamiseksi.

– Kyllä se päivä vielä tulee, kun päätökset on tehtävä vaikka väkisin. Parempi olisi kuitenkin tehdä päätöksiä, kun rauha on maassa eikä vasta kriisin alla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.