Ex-työntekijä joutuu maksamaan jättikorvaukset Nokialle

Matkapuhelinvalmistaja Nokian kanssa syntyneet erimielisyydet patenteista koituivat yhtiön ex-työntekijälle poikkeuksellisen kalliiksi. Yksityishenkilönä hän joutuu maksamaan matkapuhelinjätille satojen tuhansien eurojen edestä oikeuskuluja, mikä on asiantuntijan mukaan erittäin harvinaista Suomessa.

Nokialla vuosien 1994–1995 välillä työskennellyt mies on väittänyt Nokian hyödyntäneen hänen kehittämäänsä "uraauurtavaa keksintöä", patentteja ja patenttihakemuksia. Työntekijän mukaan hänen keksintönsä on mahdollistanut muun muassa laskujen maksamisen mobiililaitteilla.

Hovioikeus katsoi kuitenkin, ettei Nokia hyödyntänyt työntekijän keksintöä, eikä saanut niistä taloudellista hyötyä. Hovioikeuden päätöksellä mies saa Nokialta vain 2 000 euroa, koska Nokialla on ex-työntekijän yhteen patenttiin käyttöoikeus. Nokia ei aio kuitenkaan hyödyntää keksintöä. Työntekijä haki oikeudessa Nokialta työsuhdekeksintökorvauksena, vahingonkorvauksena ja muina korvauksina kaikkiaan yli kahden miljardin euron määrää.

Helsingin hovioikeuden päätöksellä mies joutuu maksamaan Nokialle käräjäoikeudesta syntyneitä oikeudenkäyntikuluja peräti lähes 365 000 euroa. Tämän lisäksi hän joutuu maksamaan korkokuluja. Hovioikeus katsoi, että oikeuskuluja ei tarvinnut kohtuullistaa, koska työntekijän vaatimukset ovat olleet suurelta osin selvästi lakiin perustumattomia.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoistutkijan Kaijus Ervasti pitää oikeuden määräämää suurta korvaussummaa harvinaisena. Hänen mukaansa käräjäoikeudesta syntyneet oikeudenkäyntikustannukset ovat keskimäärin noin 10 000 euroa ja hovioikeudessa 5 000 euroa.

– Kyllä tämä nimenomainen tapaus on poikkeuksellisen suuri määrä korvattavaksi. Tämä on äärettömän harvinaista, mutta jokainen tapaus on erilainen. Korkeintaan muutamia vastaavia korvausmääriä on vuosittain, Ervasti toteaa.

Mies joutuu maksamaan myös Nokian hovioikeudenkuluja 80 000 eurolla, josta ex-työntekijän asianajajan Risto Rouvarin on vastattava 30 000 eurolla.

Suomessa on harvinaista, että asianajaja joutuu maksamaan päämiehensä kanssa oikeuskäynnistä syntyneitä vastapuolen kustannuksia. Lue syyt tähäntuomioon täältä.

Miehen asianajaja ei ollut ehtinyt vielä tutustua hovioikeuden tuomioon, eikä halunnut ottaa vielä kantaa siihen, aikooko hän yhdessä päämiehensä kanssa valittaa tuomiosta korkeimpaan oikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat