Mainos

Ex-tutkinnanjohtaja: Näin kaikki tapahtui Ulvilassa

Ulvilan surman entinen tutkinnanjohtaja Juha Joutsenlahti kertoi tänään oikeudelle oman näkemyksensä siitä, miten Jukka Lahti surmattiin. Raaka surma tehtiin joulukuun ensimmäisenä yönä vuonna 2006. Oikeudessa syytettynä on Lahden vaimo. Joutsenlahti siirtyi pois jutun tutkinnanjohtajan paikalta syksyllä 2008.

"Tekijä tulee jossain vaiheessa omakotitalon takapihalle. Hän on varustautunut hyvin, useilla eri surmavälineillä. Hän näkee alaspäin kohdistetuista sälekaihtimista, että takkahuoneessa makaa kaksi henkilöä.

Mies ottaa esille raskaimman surma-aseensa, oletettavasti pienen kirveen, ja alkaa rikkoa voimakkaasti ikkunaa. Verho estää osin lasinpalasten lentämisen sisään. Tuossa vaiheessa oveen kiinnitetty verho makaa oven sisäpuolella siten, että siinä on suuri määrä lasinsirpaleita.

Hän yrittää avata kahvaa. Mutta kahva ei aukea, koska siinä on vipu, joka pitää avata ensin. Hän ei huomaa sitä.

Tässä vaiheessa Jukka Lahti herää. Syytetty on kertonut kuulustelussa luulleensa, että joku räjäytteli ulkona pommeja.

Tekijä toteaa, että ovi ei aukea. On pakko rikkoa ikkunaa lisää. Tekijä rikkoo ikkunaa lisää, jotta saa ruudun niin isoksi, että pystyy tunkeutumaan ikkunaruudusta. Hän ottaa tuolin, mutta ennen kuin hän ottaa sen, hänen pitää ottaa mukanaan oleva kirves ja lamppu esiin.

Tämä on mielestäni kohta, jolloin perheen vanhin lapsi tulee huoneeseen. Hän näkee että isä seisoo lattialla, äiti makaa sängyssä. Molemmat odottavat jotain. Sitten hän kääntyy takaisin omaan huoneeseen.

Tekijä astuu sisään aukosta. Hän menee Lahden luo. Lahti onnistuu ehkä puolustautumaan seinän vierestä pinosta otetuilla klapeilla. Hän osuu tekijään ja siihen jää DNA, jonka omistajaa poliisi ei tähän päivään mennessä ole pystynyt löytämään.

Alkaa puukotus. Vaimo juoksee ulos miettien, mitä pitäisi tehdä. Mistä hälyttää apua? Ei ole kännykkää. Miten hän saa lapset mukaan? Aivan loogisesti hän menee kiinteään puhelimeen ja alkaa soittaa hätäkeskukseen.

Samaan aikaan Jukka Lahtea on lyöty kylkeen."

"Lahti oli aika pienikokoinen ja hintelä, ja hänen oli jalkavaivan vuoksi vaikea sitoa jopa kengännauhojaan. Luulen kuitenkin, että siinä kohtaa kun lyödään kaksi kertaa veitsellä kylkeen, se vie suuremmastakin miehestä intohimot tapella vastaan.

Siitä on tullut siinä vaiheessa kissa-hiiri-leikki. Uhrille on haluttu aiheuttaa suurta tuskaa. Tekijällä oli mukanaan myös isompi ase, mutta sitä ei käytetty heti.

Jukka Lahti jää makaamaan sängylle. Kun hän on siinä sängyllä, hänen äänensä ei kuulu. Mutta kun hänet vedetään sängyltä, hänen valituksensa alkavat kuulua hätäkeskusnauhalla.. Hänet vedetään lattialle ja iskuja tulee lisää.

Samaan aikaan vaimo soittaa puhelua hätäkeskukseen. Hän on suhteellisen rauhallinen, mutta hieman kiihtynyt. Hän tajuaa vasta siinä kohdassa, että häntäkin on lyöty. Olisiko hän tehnyt näin, jos hän olisi lyönyt itse haavan vasta soiton jälkeen?

Miksi hän soittaa ylipäänsä apua, kun surma on kesken? Eikö hän olisi voinut hoitaa sen tyylikkäästi siten, että hän olisi soittanut vasta sen jälkeen, kun tekijä on poistunut.

Vaimo kaikesta huolimatta soittaa hätäkeskukseen. Hän ei sulje puhelinta, vaikka yhteys välissä katkeaa minuutiksi."

"Surman aikana vaimo yrittää mennä kaksi kertaa huoneeseen. Molemmilla kerroilla tekijä häätää vaimon pois.

Kun viimeinen lyöntiääni kuuluu hätäkeskusnauhalta, luuri on jo vaimolla.

Tekijä alkaa laittaa varusteitaan kasaan. Homma on suoritettu. Siinä menee muutama sekunti. Hän ei yritä edes avata ovea, koska teko on jo suoritettu. Hän ottaa arkusta vauhtia ja hyppää.

Tytär kirkaisee voimakkaasti. Minulle on jäänyt sellainen mielikuva, että tekijä pelästyy ja veitsi putoaa, se jää siihen. Ponnistuksen voimasta vaatteet putoavat lattialle."

"Kun hätäkeskuspäivystäjä kysyy, onko tekijä vielä siellä, vaimo kysyy tätä vanhimmalta tyttäreltä. Tuolloin tyttären täytyy olla aivan liki äitiään, sillä lapsi kertoo heti miehen lähteneen jo.

Tyttö pystyi sanomaan myöhemmin, että tekijällä oli huppu päässä, koska tyttö oli nähnyt miehen lähtevän. Tytön äänestä kuului jo hätäkeskusnauhalta, että hän oli helpottunut.

Pian ensimmäinen poliisipartio tulee sisälle, tekee omia havaintojaan ja kuvaa vaimon. Hän on muuten veretön, paitsi että yhdestä kohdasta on tippunut verta jalkapohjalle."

Ulvilan murhaoikeudenkäynti päättyy huomenna. Myöhemmin tänään syyttäjä esittää loppulausunnossa oman näkemyksensä surmayön tapahtumista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.