Ex-piispa: Kirkko kriisissä

Suomen luterilaista kirkkoa ravisuttelee epätavallisen voimakas jäsenkato. Turun entinen piispa, kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.) näkee kirkon olevan kriisissä.

- On hyvin vaikea ennustaa, mihin tämä tulee johtamaan ja miten tässä käy. Tästä näyttää tulleen ilmiö, joka laajenee ja laajenee, Kantola kuvailee tuntojaan.

Kantola katsoi itse TV2:n homoiltaohjelman ja ymmärtää siitä nousseen kohun.

- Ymmärrän, että moni loukkaantui. Siinä käytettiin aika painavia puheenvuoroja, eikä sellaista ehkä oikein jakseta enää tämä päivänä sulattaa kirkon edustajiksi miellettyjen ihmisten taholta, Kantola arvioi.

Kantola moittii ohjelman asetelmaa, joka antoi katsojalle vaikutelman, että tietyt ihmiset edustavat kirkkoa.

- Tosiasiassahan tilanne ei ole sellainen. Uuden arkkipiispan ja Helsingin piispan äskettäiset valinnat ovat esimerkki siitä, että meillä on kirkon johdossa hyvin avarakatseisia ihmisiä, Kantola toteaa.

Kirkolliskokouksella vallan avaimet

Pitäisikö Kantolan mielestä kirkon siirtää tässä tilanteessa homolinjauksiaan piiru liberaalimpaan suuntaan?

- Varmasti tätä mietitään kirkossa, mutta samaan aikaan siellä on aika vahva se toinen puoli, joka sanoo, että ei piiruakaan.

Ensi kuussa kokoontuva kirkolliskokous on jälleen näiden periaatteellisten kysymysten äärellä.

- Vaikka piispat keskenään päätyisivät liberaalimpaan ja ymmärtäväisempään linjaan, se ei riitä. Konkreettisiin ja hallinnollisiin päätöksiin, joita parisuhteen siunaamisen virallisen kaavan saaminen edellyttäisi, tarvitaan kirkolliskokouksen tuki, Kantola selittää kirkon päätöskuvioita.

Kirkolliskokous siis määrää tahdin. Niin kauan kuin kirkolliskokous päättää, tilanne pysyy entisellään. Kantola näkeekin tilanteessa paljon tuttua.

- Tämä muistuttaa hyvin paljon naispappeuden valmistelua. Naispappeutta yritettiin saada läpi kirkolliskokouksessa kerta toisensa jälkeen ja lopulta se meni läpi. Kirkolliskokouksessa vaaditaan 3/4 enemmistö tämän tyyppisissä asioissa, niinpä se muutos ei tapahdu helposti eikä pelkästään piispojen voimin, Kantola muistelee.

Parinkymmenen tuhannen jäsenen eron myötä luterilainen kirkko menettää useita miljoonia euroja. Kriisissä tai ei, kirkon linjaukset eivät voi olla Kantolan mukaan kuitenkaan kaupan.

- On selvää, että kirkko ei voi lähteä muuttamaan oppiansa tai opetustansa saadaksensa talouden kestämään. Taloutta täytyy sopeuttaa sen mukaan miten tulopuoli kehittyy. Eettinen ja kirkon identiteettiä koskeva keskustelu täytyy käydä taloudesta irrallaan, Kantola painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat