Mainos

Ex-ministeri: Pääesikunta nauhoitti kenraali Keinosen keskusteluja

Entinen puolustusministeri Sulo Suorttanen (kesk.) paljastaa, että pääesikunnan tiedustelutoimisto kuunteli salaa puolustusvoimain komentajan, jalkaväenkenraali Yrjö Keinosen keskusteluja 60-luvun lopulla. Suorttasen mukaan nauhoitusraportit toimitettiin presidentti Urho Kekkoselle.

-Keinonen rupesi ottamaan vastaan eri maiden edustajia ja puoluejohtajia. Hän piti palavereita. Ne todella nauhoitettiin, 1960-luvun lopulla puolustus- ja sisäministerinä toiminut Suorttanen, 75, kertoo Etelä-Saimaan tänään julkaisemassa haastattelussa.

Keinonen otettiin erityisseurantaan ilmeisesti niin sanotun kellarijupakan vuoksi keväällä 1969. Kenraalin epäiltiin teettäneen mökilleen varusmiehillä saunan, aitan, laiturin ja kellarin. Keinonen ilmoitti eroavansa saatuaan tiedon siitä, että asia menee poliisitutkintaan.

Suorttanen kertoo, että Keinonen selitti eroaan eri kuulijoille eri tavalla. Neuvostoliittolaisille kenraali viesti, että puolustusvoimien suhde Neuvostoliittoon ja sen armeijan muuttuu hänen lähdettyään. Neuvostoliitto otti puheet totena.

Nauhoitusraportit toimitettiin presidentti Kekkoselle, joka hermostui Keinosen antamista selityksistä. Kekkonen sai raportit myös keskustelujen suomalaistulkeilta.

Suorttanen ei tiedä, miten Keinosta kuunneltiin. Hän ei ole myöskään nähnyt nauhoja. Suorttanen kertoo kuulleensa nauhoituksista jälkikäteen.

Tytär: Kenraali Keinonen tiesi salakuuntelusta

Jalkaväenkenraali Yrjö Keinosen tyttären Maria Lapin mukaan Keinonen tiesi häneen kohdistuneesta salakuuntelusta, mutta ei pitänyt sen julkituomista missään vaiheessa maanpuolustuksen edun mukaisena. Kuuntelu ei sinänsä vaivannut Keinosta. Hänen kommenttinsa oli: Kuunnelkoot, eihän minulla ole mitään salattavaa.

-Tyttärenä minua kuitenkin jonkin verran häiritsi Keinosen ajojahtiin osallistuneiden miesten taitamaton murto ja laiton kotietsintä kaupunkiasuntoni kellariin, kertoo Lappi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.