Mainos

Ex-ministeri: Britannia vakoili Annania ennen Irakin sotaa

Brittitiedustelu vakoili YK:n pääsihteeri Kofi Annania ennen Irakin sotaa, kertoi Britannian entinen kehitysyhteistyöministeri BBC:n haastattelussa.

Kofi Annan

Britannian entisen kehitysyhteistyöministerin Clare Shortin mukaan brittitiedustelu vakoili YK:n pääsihteeriä Kofi Annania Irakin sodan alla. Pääministeri Tony Blair on kieltäytynyt kommentoimasta Shortin väitteitä muuten kuin toteamalla, että brittitiedustelu on toiminut sekä Britannian että kansainvälisen lain puitteissa.

- Se, että näitä väitteitä on esitetty, on mielestäni hyvin vastuutonta, Blair sanoi lehdistötilaisuudessa.

Short kertoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n radiohaastattelussa lukeneensa nauhoitusten perusteella tehtyjä muistiinpanoja Annanin käymistä keskusteluista. Toimittajan kysymykseen siitä, oliko brittivakoojia määrätty suorittamaan tehtävää YK:n sisällä, Short vastasi myöntävästi.

- Kyllä, ehdottomasti, hän sanoi.

YK:n edustajan mukaan Annanin vakoilu on lainvastaista. Hän muistutti, että se on myös täysin turhaa, koska YK:ssa työskennellään läpinäkyvästi ja avoimesti.

- Tämä ei ole täysin yllättävää, koska olemme aina epäilleet sitä, YK:n Brysselin-toimiston apulaisjohtaja Andreas Nicklisch sanoi.

Sotaa äänekkäästi vastustanut Short erosi pääministeri Blairin hallituksesta vastalauseena Britannian osallistumiselle hyökkäykseen. Hän oli hallituksen jäsen, kun Yhdysvallat valmisteli sotaa.

Shortin paljastus tuli vain päivä sen jälkeen, kun brittihallitus oli luopunut erästä tulkkia vastaan nostetuista syytteistä. Tulkki on myöntänyt vuotaneensa salaisen muistion, joka paljastaa Yhdysvaltain pyytäneen Britannian apua YK:n edustajien vakoilussa. Tulkki vapautettiin, koska häntä vastaan ei ollut tarpeeksi todisteita.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 26.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.