Ex-jääkiekkoilija: Tapauksella ei ole mitään tekemistä jääkiekon kanssa

Entinen jääkiekkoilija, asianajaja Juha Rantasila pitää European Trophy -ottelussa Jokerien Semir Ben-Amorin hyökkäystä HIFK:n Ville Peltosen kimppuun käsittämättömänä.

– Tapauksella ei ole mitään tekemistä jääkiekon kanssa. Hienoa lajia ei pidä mustamaalata yhden yksittäisen tapauksen takia, joka sattui tapahtumaan kaukalossa ja jäällä, hän puuskahtaa.

Rantasila on pitkän puolustajauransa aikana kokenut itsekin kolhun jos toisen jäällä. Entisen jääkiekkoilijan ja nykyisin asianajajana työskentelevän miehen mukaan jääkiekkoon kuuluu pieni nahistelu. Nahistelun kuuluisi hänen mukaansa kuitenkin tapahtua sääntöjen puitteissa. Näin ei Semir Ben-Amorin hyökkäyksessä tapahtunut.

– En voi ymmärtää, miten ylivoimatilanteessa Jokerien pelaaja saattaa pelitilanteen ulkopuolella hyökätä toisen kimppuun takaapäin. Tilanteessa ei ole mitään järkeä. Kuka pelaaja haluaa menettää ylivoimaedun kentällä? Rantasila toteaa.

Asenne täytyy muuttua

Rantasila arvioi, että Semir Ben-Amorin hyökkäys täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkit.

– Julkinen valta ja rikoslaki koskevat kaikkia. Missä tahansa voi tapahtua pahoinpitely. Urheilu ei ole mikään erillinen instanssi, jota laki ei koske. Toinen asia on se, mitä liiga tulee tekemään asialle. Pelaajat ovat sitoutuneet noudattamaan liigan sopimuksia. Nyt pelaaja voidaan määrätä pelikieltoon ja myös taloudelliseen menetykseen, eli niin sanottuun sakkorangaistukseen. Rantasila kertoo.

SM-liigan kurinpitolautakunta päättää rangaistuksesta.

– Mielenkiintoista tulee myös olemaan rangaistuksen pituus, mutta myös se, annetaanko rangaistuksia useammalle henkilölle, Rantasila pohtii viitaten kohuvideoon.

Päätökseen on Rantasilan mukaan myös valitusoikeus. Tällöin se siirtyy vielä liigan hallitukseen ja mahdollisesti vielä eteenpäin urheilun oikeusturvalautakuntaan.

– Oikeusturvalautakunnan päätöksistä ei voi enää valittaa. Päätös on suosituksen omainen, mutta useimmat liitot ovat sitoutuneet noudattamaan oikeusturvalautakunnan päätöksiä. Tämä on urheilun itsensä luoma nopea keino ratkaista näitä asioita.

Rantasila arvioi, että käräjäoikeuden päätöksessä menee noin kaksi vuotta, jonka jälkeen tuomioksi tulee sakkorangaistus. Käräjäoikeuden päätös onkin eri asia kuin liigan antama rangaistus.

– Urheilun oma sääntely on nopein tie. Se on omiaan myös hillitsemään tällaisia tilanteita. Pidempi tie on sitten asenteiden muuttaminen. Tällainen pitää tuomita ihan nuorista alkaen ja se asennetyö pitää aloittaa nyt.

Lue myös:

    Uusimmat