Mainos

Ex-hiihtäjien dopingtodistelu syyteharkintaan

Hiihdon dopingjuttujen tuorein sivujuonne siirtyy lähiaikoina syyttäjän puntaroitavaksi. Kolmen ex-hiihtäjän epäillään valehdelleen tai salanneen tietojaan hiihdon dopingkäräjillä vuonna 2011.

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut käräjäpuheita koskevan esitutkinnan valmiiksi ja juttu siirtyy lähiaikoina syyteharkintaan.

Kolmikko vakuutti Jari Räsästä ja Pekka Vähäsöyrinkiä koskeneessa oikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa, että he ovat tietämättömiä dopingista.

Tutkintapyynnön teki kesällä 2011 dopingjutun syyttäjä, joka epäili kolmen todistajana kuullun ex-hiihtäjän käräjäpuheiden todenperäisyyttä.

Hän nimesi tuolloin kyseisiksi hiihtäjiksi Harri Kirvesniemen, Janne Immosen ja Jari Isometsän.

Yllätystodistaja torniolaislääkäri Pekka Koponen kertoi käräjäoikeudessa hankkineensa epoa Isometsälle. Isometsä kiistää sekaantuneensa kiellettyihin aineisiin.

Koponen kuoli toissa vuoden marraskuussa Thaimaassa.

Todistajana puhuttava totta

Tutkinnanjohtaja Esa Virtanen KRP:stä ei ota kantaa epäiltyjen nimiin. Hän sanoo, että kolmea epäillään perättömästä lausumasta tuomioistuimessa. Todistajien on puhuttava oikeudessa totta rangaistuksen uhalla.

Virtasen mukaan epäiltyjen lisäksi esitutkinnassa on kuultu muutamia muita ihmisiä. Hän ei ota kantaa siihenkään, ovatko epäillyt kiistäneet tai myöntäneet rikosepäilyt.

– Asiat on käyty läpi ja he ovat esittäneet asioihin omat näkemyksensä.

Esitutkinta-aineiston päärunkona on hiihdon dopingkäräjien aineisto. Virtasen mukaan hiihtäjien käräjäpuheita koskevan esitutkinnan kasaamisessa odotettiin hovioikeuden ratkaisua varsinaiseen dopingjuttuun, jonka todistelua ex-hiihtäjien puheet olivat.

Syksyllä hovioikeus piti ennallaan Räsäsen ja Vähäsöyringin käräjiltä saamat ehdolliset vankeustuomiot. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kesällä 2011 Räsäsen vuoden ja Vähäsöyringin yhdeksän kuukauden ehdollisiin vankeustuomioihin törkeästä petoksesta.

Kumpikin miehistä hakee valituslupaa korkeimmasta oikeudesta (KKO). KKO:sta arvioidaan, että valitusluvan saaminen ratkeaa keväällä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.