Mainos

Ex-brittipääministeri: Demokraattinen Irak mahdoton ajatus

Britannian entinen pääministeri John Major ei usko demokraattiseen Irakiin. Majorin mielestä on "lähes mahdotonta", että Irakiin voitaisiin asettaa monipuoluejärjestelmä sen jälkeen, kun presidentti Saddam Husseinin hallinto on kukistunut. Major ilmoitti kantansa puheessaan liikemiesten kokouksessa Hongkongissa.

Persianlahden sotaan 1991 brittijoukkoja lähettänyt Major on täysin toista mieltä kuin Yhdysvaltain presidentti George W. Bush. Bush on ilmoittanut Irakin sodan yhden päätavoitteen olevan demokratian tuominen Irakiin.

-Hallinnon perustaminen tulee olemaan todella vaikeaa. Ajatus shiia- ja sunnimuslimien sekä kurdien koalitiosta on lähes absurdi, Major sanoi.

Suurin osa irakilaisista on shiiamuslimeja, mutta Saddamin hallinnon kärkimiehet ovat sunneja. Saddam on myös kukistanut verisesti shiiamuslimien kapinahankkeet ja taistellut Pohjois-Irakissa kurdivähemmistöä vastaan.

Majorin mukaan demokraattisesti valittu hallitus olisi todennäköisesti shiiojen käsissä, mikä mahdollistaisi Irakin ja shiiaenemmistöisen Iranin lähentymisen. Tätä taas kiihkeät shiiavähemmistöt omaavat Saudi-Arabia ja Bahrain tuskin katsoisivat hyvällä, Major arveli.

(MTV3-STT-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja