Mainos

Eviran tehoiskut paljastavat mansikkahuijaukset

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on käynnistänyt valvontakampanjan Suomessa myytävien mansikoiden alkuperän varmistamiseksi. Helsingistä alkaneella tehokampanjalla pyritään estämään kuluttajien harhaanjohtaminen. Tähän asti tehdyissä reilussa 30 tarkastuksessa on paljastunut muutama tapaus, joissa ulkomaisia mansikoita on tahallaan myyty suomalaisina.

- Muutama tapaus on ollut joissa on ihan tietoisesti alkuperää väärennetty ja niissä me olemme ryhtyneet toimenpiteisiin, eli alkuperät on määrätty muuttamaan oikeanlaisiksi, kertoo kaupungineläinlääkäri Riikka Åberg Helsingin ympäristökeskuksesta.

Åbergin mukaan ympäristökeskus harkitsee tapausten viemistä poliisille. Mansikkahuijaukset ovat paljastuneet kaupungin tarkastuskäynneillä.

- Kun on menty tukkuun niin siellä on suomalaisiin laatikoihin pakattu mansikoita, mutta ainoa dokumentti mikä on löytynyt, on koskenut espanjalaisia mansikoita, kertoo Åberg.

Hakaniemen torilla kaikki hyvin

Evira ja Helsingin ympäristökeskus järjestivät tänään tarkastusiskun Helsingin Hakaniementorin mansikkakojuihin. Hakaniementorilla moitteita saivat vain jotkut kyltit. EU-säädösten mukaan kyltistä tulee ilmetä mansikoiden alkuperämaa ja laatuluokka. Useimmista kylteistä löytyi maa, mutta kaikista ei löytynyt luokkaa.

Paras keino varmistua marjan alkuperästä on jäljittää sen matka myyjältä viljelijälle.

- Jos epäilee marjan kotimaisuutta, niin myös kuluttaja voi pyytää myyjältä asiakirjoja nähtäväksi. Esimerkiksi jos haluaa tietää miltä tilalta mansikat ovat niin kyllä vastuuntuntoinen myyjä antaa asiakkaalle sen tiedon eikä vastaukseksi riitä pelkkä paikkakunta, sanoo ylijohtajaJaana Husu-KallioEvirasta.

Eviran mukaan parasta olisi, jos kaikki mansikat myytäisiin laatikoissa, eikä myyntipöydiltä. Sen lisäksi että pöydille kaadettujen mansikoiden laatu kärsii, on niiden alkuperää vaikea selvittää.

Eviran tehoiskut mansikoiden alkuperän varmistamiseksi jatkuvat vielä Helsingissä ja muualla Suomessa.

Katso Marja Sannikan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.