Mainos

Eviran mukaan D-vitamiinien valvonta ei pettänyt: "Vilunkipeliin on varaa"

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Anna Mizrahi on yllättynyt Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan valtaosa myytävistä D-vitamiinivalmisteista sisältää vähemmän D-vitamiinia kuin tuoteselosteessa luvataan.

– Ihmettelen todella, voiko kaikissa tuotteissa olla mittausvirhe vai onko tämä tarkoituksellista huijausta, tuoteturvallisuusyksikön ylitarkastaja Anna Mizrahi sanoo.

Hän kiistää puheet elintarviketurvallisuusvirasto Eviran valvonnan pettämisestä, vaikka Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa paljastui suuri määrä puutteellisia D-vitamiinipillereitä.

– En tiedä, mistä sellainen kuva on tullut, että valvonta olisi retuperällä. Meillähän elintarvikevalvonta ylipäätään perustuu toimijoiden eli yritysten omavalvontaan. Yrityksillä pitää olla niin sanottu omavalvontasuunnitelma, jossa he kertovat seikkaperäisesti valvonnastaan, tuotteistaan ja niiden sisällöistä. Kunnan elintarvikevalvontaviranomaiset puolestaan valvovat omavalvonnan laatua ja sen toimivuutta yrityksessä, Mizrahi selvittää.

Vitamiineja valvotaan kuin elintarvikkeita

Vitamiinivalmisteita valvotaan Eviran mukaan samalla tavalla kuin muitakin elintarvikkeita. Evira lähinnä johtaa ja ohjaa valvontaa.

– En katsoisi, että vitamiinien valvonta on sen kummemmin retuperällä kuin muukaan valvonta – eli ei lainkaan retuperällä.

Ylitarkastaja Anna Mizrahin mukaan sekä Evira, tulli että kunnat valvovat elintarvikelisien sisältöjä muun muassa pistokokein.

– Evira on tehnyt ravintolisien osalta koostumustutkimuksia aika ajoin. Myös tulli tekee sisämarkkinavalvontaa pistokokein jatkuvasti. Samoin kunnat valvovat omalla alueellaan toimivia ravintolisäyrityksiä tarkastamalla heidän analyysitodistuksiaan ja näytetuloksiaan.

Miten sitten voi olla mahdollista, että yliopiston tutkimus paljastaa valtavia puutteita D-vitamiineissa? Sitä Evirassakin ihmetellään.

– Kunnat eivät aina raportoi meille kaikesta. Valvontatiedot meille kyllä tulee, mutta ei niin yksityiskohtaisesti, että tiedettäisiin, miten jotakin yhtä vitamiinivalmistetta on valvottu. Meidän pitää myös selvittää Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen tuloksia, esimerkiksi siltä osin, etteivät tutkitut tuotteet ole olleet vanhoja tai lähiaikoina vanhentuvia tuotteita, sillä niissä D-vitamiinipitoisuus vähenee automaattisesti.

Evira on jo alkanut selvittää muutenkin D-vitamiiniongelman taustoja.

– Onko tässä käynyt niin, että kun tiedetään, että D-vitamiineja ostetaan joka tapauksessa, niin tässä on varaa tällaiseen vilunkipeliin, Mizrahi epäilee.

– Asian selvittäminen on alkanut, mutta en osaa sanoa millä aikataululla tuloksista saadaan tietoa. Se riippuu kuntien resursseista ja siitä, milloin he ehtivät hankkia tietoa, Mizrahi selventää.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ylen Akuutti-ohjelma.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.