Mainos

Evira: Vastuu ostamisesta on kuluttajalla myös energiajuomissa

Viranomaisen näkökulmasta energiajuomat ovat yksi elintarvike muiden joukossa. Näin sanoo Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Marjo Misikangas.

– Elintarvikkeiden on toki oltava turvallisia käyttää, mutta energiajuomissa on varoitusmerkinnät ja annostus purkin kyljessä, Misikangas sanoo.

Varoitusmerkinnässä lukee "ei suositella lapsille, raskaana oleville eikä kofeiiniherkille". Pakkauksessa tulee lukea myös suurin vuorokautinen käyttömäärä.

"Kannattaa olla terveen epäluuloinen"

Elintarvikelainsäädännössä ei ole myynnin rajoittamista koskevia säännöksiä. Varoitusmerkinnät eivät siten anna kauppiaille oikeutta päättää, kenelle elintarvikkeita myydään. Eviran Misikangas korostaa kuluttajan vastuuta omasta käyttäytymisestään.

– Kuluttajan kannattaa aina olla terveen epäluuloinen. Vaakakupissa on oma terveys.

Misikangas nostaa esille myös ravitsemuksellisen näkökulman.

– Mitä muulle ruokavaliolle tapahtuu, jos nauttii paljon energiajuomia? Jääkö jotakin ravitsemuksellisesti tärkeää pois? hän kysyy.

Elintarvikelainsäädännön valmistelusta vastaa maa- ja metsätalousministeriö. Eviran tiedossa ei ole muutoshankkeita lainsäädäntöön.

Kofeiini voi aiheuttaa levottomuutta

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että energiajuomien käyttö on herättänyt ministeriössä huolta.

– Alle 15-vuotiaiden ei suositella nauttivan lainkaan kofeiinipitoisia juomia, kuten energiajuomia, neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio-Lähteenkorva sanoo.

Lapsilla jo pienikin määrä piristävää kofeiinia voi aiheuttaa levottomuutta ja ärsyyntyneisyyttä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.