Evira tyytyy maakuntamerkin sanamuutokseen – osa kaupoista luopuu merkistä

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tyytyy maakuntamerkin Makuja Pohjois-Karjalasta nimenmuutokseen. Uusi lähituotemerkki kuuluu muotoa Työtä Pohjois-Karjalasta. MTV3 Uutiset kertoi kesäkuussa, kuinka lähituotteena myydään elintarvikkeita, joiden pääraaka-aineet voivat tulla ulkomailta asti.

Maakuntamerkin alla on myyty muun muassa virolaista villisikaa. Evira tutki, johtiko merkin käyttö kuluttajaa harhaan.

Maakuntamerkin kriteerit eivät muutu nimenmuutoksen myötä, vaan merkin saamiseksi riittää yhä se, että tuote on loppujalostettu tai tuotettu Pohjois-Karjalassa. Merkin takana oleva ProAgria korostaa, ettei raaka-aineiden alkuperällä ole väliä.

ProAgria on luvannut toteuttaa merkin muutokset kauppojen tuotteisiin heinäkuun aikana. Merkki on ollut käytössä erilaisissa tuotteissa alkuvuodesta.

Osa kaupoista luopunut merkistä

MTV3:n uutisen jälkeen esimerkiksi Joensuun K-Citymarketissa päätettiin luopua merkin käytöstä kokonaan.

– Onhan se ollut yhtä soutamista ja huopaamista koko merkin käytäntöjen kanssa. Kun merkistä oli vielä valtakunnallisessa uutislähetyksessä, päätimme luopua siitä kokonaan, kertoo osastopäällikkö Petri Lamberg Pilkon Citymarketista.

Lambergin mukaan henkilökunnallekin oli sekavaa, oliko tuote paikallinen vai ei.

– Kriteerit ovat epäselvät. Kuluttajakin on pihalla ja se aiheutti hämmennystä. Olemme poistaneet kaikki Makuja Pohjois-Karjalasta -merkit kaupoista emmekä ota ainakaan tässä vaiheessa ehostettua Työtä Pohjois-Karjalasta merkkiä tilalle, Lamberg sanoo.

Lambergin mukaan merkki ehti olla Citymarketissa käytössä muutaman kuukauden noin sadassa tuotteessa.

– Onhan se vähän hassua, että merkki oli jopa Valion Polarin juustossa. Kuinka paikallinen se nyt on, Lamberg kysyy.

Paikallismerkki on ollut käytössä myös ulkomaisissa tuotteissa, jotka on jatkojalostettu paikallisesti.

Eviran mukaan merkki saa jatkaa sananmuutoksen vuoksi. Evirasta kuitenkin muistutetaan, että päätöksestä huolimatta, lähiruoan tuotantoketjun pitäisi olla mahdollisimman lyhyt. Ulkomailta tilatut pääraaka-aineet eivät kuulu lähituotteen kriteereihin.

Suomessa ei ole vielä virallista lähiruokamerkkiä, mutta maakuntamerkkien pitäisi ajaa samaa asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat