Mainos

Evira tutkii siipikarjatilan hanhia lintuinfluenssan varalta

Siipikarjatilan hanhista löytyi lintuinfluenssaviruksen vasta-aineita viime viikon perjantaina ja alustavat tutkimustulokset valmistuivat eilen. Evira arvioi, että kyseessä on todennäköisimmin tautia aiheuttamaton virus.

Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) tutkii, onko keskisuomalaisen siipikarjatilan hanhissa tarttuvaa lintuinfluenssavirusta. Alustavien tutkimusten mukaan hanhilla ei ole todettu lintuinfluenssaa aiheuttavaa eikä luonnonlinnuissa oireettomana esiintyvää lintuinfluenssavirusta. Asia varmistuu, kun lopulliset tutkimustulokset valmistuvat kolmen viikon kuluessa.

Eviran eläinten terveys- ja hyvinvointiyksikön johtaja Riitta Maijala sanoo, että hyvin todennäköisesti tutkimuksista ei mitään löydy. Evira arvioi, että löydös on tautia aiheuttamaton virus eli matalapatogeeninen virus. Se ei aiheuta tautia linnuissa eikä ihmisissä.

Siipikarjatilan hanhista löytyi lintuinfluenssaviruksen vasta-aineita viime viikon perjantaina. Löydös tuli esille osana valtakunnallista seurantatutkimusta. Alustavat tutkimustulokset valmistuivat eilen.

Eviran mukaan viruksen vasta-aineiden löytyminen johtunee siitä, että tilan eläimet ovat olleet kosketuksissa virusta kantaviin luonnonlintuihin. Niiden virus on nostanut hanhien vasta-aineita.

Maijalan mukaan tilan tarhatut hanhet olivat päässeet ulkoilemaan. Tilalla on myös muuta siipikarjaa.

Myös Newcastlen taudin vasta-aineita löytyi

Evira havaitsi hanhista otetuista näytteistä myös Newcastlen taudin vasta-aineita. Tauti on siipikarjan virustauti, jonka on havaittu poikkeustilanteissa aiheuttavan ihmisen silmätulehduksia.

Maijalan mukaan eri tautien löytyminen samoista linnuista on mahdollista, mutta Suomessa se ei ole yleistä.

Vasta-ainelöydösten vuoksi Evira on määrännyt, ettei tilalta saa viedä eläimiä tai eläimistä saatavia tuotteita muualle, jotta mahdollinen tartunta ehkäistään. Tilalle ei saa myöskään viedä eläimiä tai niistä saatavia tuotteita. Tilan hanhia ei ole lopetettu.

Suomessa on toistaiseksi havaittu kerran matalapatogeenistä virusta, joka ei aiheuta lintuinfluenssaa. Tällaista virusta löydettiin lokeista viime vuonna. Muualla Euroopassa tätä virusta on Eviran mukaan todettu runsaasti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.