Mainos

Evira toppuuttelee huhuja: Lattialla lojuva kenkäpari ei laske ravintolan arvosanaa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on julkaissut internetissä jo 5 000 elintarvikehuoneiston Oiva-arvosanan. Oiva-järjestelmän elintarvikevalvontatietoja on julkaistu viime keväästä lähtien.

Noin 80 prosenttia ravintoloista ja elintarvikkeiden vähittäismyyjistä on saanut oivallisen tai hyvän arvosanan.

Korjattavaa-arvosana on annettu noin viidennekselle tarkastetuista yrityksistä. Huonon arvosanan on saanut vain pari prosenttia tarkastetuista kohteista.

Tarkastuksen kohteena on muun muassa yrityksen yleinen hygieniataso, elintarvikkeiden lämpötilat ja pakkausmerkinnät.

Sitkeitä huhuja

Järjestelmän myötä ravintola-alalla on alkanut liikkua myös väärää tietoa siitä, millaisista asioista Evira-tarkastaja rokottaa huonolla arvosanalla.

Esimerkiksi pukuhuoneen lattialle unohtuneet kengät eivät vaikuta elintarviketurvallisuuteen eivätkä laske arvosanaa toisin kuin sitkeä huhu on kertonut.

– Sen sijaan lattialla jatkuvasti säilytettävät tavarat vaikeuttavat lattioiden ja tilojen puhdistamista ja sen kautta vaikuttavat yrityksen hygieniatasoon ja mahdollisesti elintarviketurvallisuuteen, selventää ylitarkastaja Marina Häggman Evirasta.

Toinen virheellinen huhu liittyy siihen, että Eviran tarkastaja lätkäisisi hymynaama- tai surunaamatarran ravintolan oveen.

– Tämä ei pidä paikkaansa, vaan elintarvikealan yrityksen sisäänkäynnin yhteyteen laitetaan Evitan raportti tarkastetusta kohteesta.

Mutta entä jos huonon arvosanan saanut ravintoloitsija ottaa raportin pois ovenpielestä heti tarkastajan lähdettyä paikalta?

– Lain mukaan raportti on laitettava oven viereen. Tarkastaja voi antaa ravintoloitsijalle huonon arvosanan, mikäli raportti ei ole kuluttajalle esillä. Kuluttajiahan varten näitä tarkastuksia tehdään, huomauttaa Häggman.

Häggman korostaa, että huononkin arvosanan saanut ravintoloitsija voi epäkohdat korjaamalla saada Oivahymyn jo lyhyessäkin ajassa,

– Uusi raportti voi tulla jo viikon sisällä. Silloinhan se kannattaa laittaa oveen, kun Oiva taas hymyilee.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.