Mainos

Evira: Tervettä järkeä ravintolisien käyttöön

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa ihmisiä raportoimaan huonoista ravintolisä- tai luontaistuotekokemuksista kunnalliselle valvontaviranomaiselle.

- Vastuu valmisteen turvallisuudesta on aina elintarvikealan toimijalla. Mutta jokaisen ihmisen tulee käyttää tervettä järkeä ja ottaa huomioon omat pitkäaikaissairautensa sekä lukea huolella käyttöohjeet ja pakkausmerkinnät. Ja aina tulee ottaa yhteyttä valvontaviranomaisiin, jos jotain haittavaikutuksia ilmenee, kertoo Eviran tuoteturvallisuusyksikön jaostopäällikkö Annika Nurttila.

Myös toimijan - eli tässä tapauksessa ravintolisävalmistajan tai luontaistuotevalmistajan - tulee ottaa suoraan yhteyttä valvontaviranomaisiin, jos heidän tuotteestaan tulee reklamaatiota.

Nurttila myöntää, että valvonnassa on tehostamisen varaa, mutta resurssit eivät riitä.

- On totta, että markkinoilla on paljon ravintolisiä. Mutta nyt ollaan menossa parempaan suuntaan, koska uuden EU-lainsäädännön myötä karsiutuu arvioni mukaan pois pahimmat terveysväitteet.

Jaostopäällikön mukaan jo nyt on kiellettyä se, että tuotteessa luvataan elintarvikkeen ehkäisevän, parantavan tai hoitavan sairautta. Myöskään elintarvikkeessa ei saa luvata mitään nopeutta laihtumiselle tai häviävää kilomäärää.

Iltalehden tietojen mukaan nuori nainen hakeutui sairaalahoitoon käytettyään Chili Burn -laihdutusvalmistetta. Naisen maksa-arvot olivat hyvin korkeat. Evira kertoo, että tämä tapaus tutkitaan samalla huolellisuudella kuin muutkin tapaukset.

- Mutta ensiksi täytyy saada faktatietoa muun muassa naista hoitaneelta lääkäriltä. Ihan lehtijutun perusteella ei voida toimia, Nurttila sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.